Tihi uspeh Trampovih političkih ambasadora u Evropi

U stvari, neki Trampovi ambasadori u Evropi su napravili značajan pomak širenjem njegove politike i pokretanjem inicijativa značajnih za Belu kuću, ocenjuje američki portal koji je u vlasništvu Heritejdž fondacije.

grenel

U tom smislu navodi se i primer nedavnog imenovanja ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za vršioca dužnosti obaveštajnih službi, a njegov se uspeh, ali i uspsi njegovih kolega ambasadora u Evropi, objašnjava time da su svi oni uživali poverenje predsednika.

Kao ambasador u Nemačkoj, Grenel je predstavljao Trampova stanovišta po raznim pitanjima, od vojnog budžeta Nemačke, do Severnog toka 2, evropskih kompanija koje posluju sa Iranom i druga.

Grenelov stil, kako se navodi, sličan je Trampovom i on je postigao da “Berlin bude uzrujan”.

Dejli signal ocenjuje da je Zapadni Balkan ključna oblast interesovanja Trampove administracije, a imenovanje Grenela u oktobru za specijalnog izaslanika za mirovne pregovore Beograda i Prištine pokazuje značaj koji Tramp pridaje normalizaciji odnosa.

Podseća da su pre nekoliko nedelja Kosovo i Srbija potpisali sporazum o železničkom i drumskom povezivanju Prištine i Beograda, a nakon dogovora o obnovi direktne avio linije.

Grenel nije jedini Trampov “politički imenovani ambasador” koji je imao uspešnu ulogu u Evropi, piše “Dejli signal” i dodaje da su tu još i američki ambasador u NATO Kej Bejli Hačinson, ambasador u Poljskoj Džordžet Mosbečer, koji je zaslužan za jačanje odnosa sa Varšavom, te ambasador Vudi Džonson koji je pomogao “osvežavanju” američko-britanskog specijalnog odnosa.

Kako navodi “Dejli signal”, Trampov A tim naročito je zaslužan za promovisanje “Inicijative tri mora” čime je pomogao da se stekne podrška u Evropi za projekat koji će izgraditi jače transatlantske poslovne, energetske i geopolitičke veze sa regionom.

Ta inicijativa doprinosi stvaranju protivteže kineskim i ruskim naporima da se etabliraju u regionu.

Američki portal pominje i da je državni sekretar Majk Pompeo prošlog meseca najavio milijardu dolara podrške Inicijativi tri mora, a da američka administracija nastavlja naporno da radi na ostvarivanju uspeha.

Trampovi ambasadori, kako se ističe, nastavljaju da rade “iza scene” kako bi učvrstili podršku za tu inicijativu i ohrabrili države da doprinesu tom fondu.

Trampova politika angažovanja u Evropi već je postigla značajan uspeh, a uloga ambasadora na terenu možda je potcenjena, primećuje autor ove analize i zaključuje da sve dok A tim bude imao njegovo poverenje, oni će imati ključni značaj za implementaciju Trampove politike u Evropi.