Udruženje “Čepom do osmeha” pomaže decu s autizmom iz Sremske Mitrovice

Organizacija “Čepom do osmeha” iz Novog Sada se bavi prikupljanjem čepova od čije prodaje obezbeđuju pomagala deci sa posebnim potrebama. Konkurs na osnovu kog dodeljuju deci pomagala, organizuju svake godine i pomažu deci sa teritorije cele Srbije.

cepom do osmeha jpg

Udruženje građana “Autizam govori srcem” postoji od marta 2019. godine. Vukašin Đurašinović, Mihajlo Miljković i Luka Vasiljević su tri dečaka iz ovog udruženja koja su na pomenutom konkursu ostvarili pomoć u vidu tablet računara kao vid asistivne pomoći. Ovo udruženje se bori sa raznim izazovima, pa im je ova pomoć veoma značajna.

Ovo Udruženje nema svoje prostorije pa se tako njihove aktivnosti odvijaju u dečjim igraonicama i gradskom bazenu, imaju stručnu defektološku pomoć a Gradska uprava za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Sremska Mitrovica im pomaže u realizaciji njihovih aktivnosti.

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ima trinaest porodica sa decom koja imaju autizam. Njihova borba da deca sa ovim stanjem budu vidljivija u društvu je velika, a današnji pokloni svakako da im pružaju takav osećaj i daju snagu da u toj borbi istraju.