Predsednik sa Hanom i o kvotama za čelik

“Sa Hanom smo imali dobar sastanak. Pošto je on sada komesar za budžet EU, molio sam ponovo za srpski čelik. Smatrao sam da je to važno za nas, to je ključna stvar, jer je smederevska Železara postala najveći izvoznik i najveća fabrika u Srbiji”, rekao je Vučić novinarima.

aleksandar, vucic,, johanes, han, wide

Rezimirajući dosadašnje sastanke u okviru Minhenske konferencije o bezbednosti, pomenuo je da je sa v.d. pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom razgovarao o američko-srpskim odnosima i o situaciji u regionu.

aleksandar, vucic,, filip, riker, wide

Prema njegovim rečima, to su bile teme razgovora i sa nemačkim poslanikom Johanom Vadepulom, inače i šefom radne grupe za Zapadni Balkan u Bundestagu,

Najavio je i da će se na popodnevnom panelu, zatvorenom za javnost, o bezbednosti na Balkanu, na kojem će, između ostalih, učestvovati i predstavnici Prištine, kao i uvek snažno boriti za interese Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje žustriji dijalog, kakav je imao prošle godine sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, Vučić je kazao da to zavisi ko će biti sa njihove strane.

“Meni je bitno da odredim strateški pristup Srbije, a dovoljno sam iskusan da taktiku menjam u skladu sa prilikama i da budemo ne manje uspešni od nekih drugih”, rekao je Vučić.

Vučić s Vangom: Uvek ćemo biti uz kineski narod

Predsednik se sastao s ministrom spoljnih poslova Kine Vangom Jiem i poručio da će Srbija biti uz kineski narod.

“Uvek ćemo biti uz kineski narod i uvek ćemo biti zahvalni predsedniku Siju za sve što ste učinili za naš narod”, rekao je Vučić, objavljeno je na instagram profilu “budućnostsrbijeav”.

vucic, vang

Predsednik Srbije je juče rekao da će sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kine biti neverovatna čast za Srbiju, pošto je Vang imao veliki broj zahteva za bilateralu.

Predsednik razgovarao i sa Džaredom Koenom

Vučić se sastao i sa izvršnim direktorom kompanije Jigsaw, Džaredom Koenom, objavljeno je na Instagram profilu “budućnostsrbijeav”.

vucic, koen, minhen

U pitanju je kompanija “Google Jigsaw”.

Vučić je još kao premijer Srbije, 2015. godine, razgovarao sa Koenom o mogućoj implementacija nekog od “Google ideas programa”, a naročito programa za otkrivanje i suzbijanje terorizma.

Jigsaw.google.com, ranije poznat kao Gugl ideje, posluje kao podružnica kompanije Alfabet.

Najmoćnijim investitorima predstavio sam šta je danas Srbija

Vučić je dodao da je imao susret sa najmoćnijim finansijskim investitorima iz celog sveta koje je, preneo je novinarima, upoznao sa postignućima srpske ekonomije.

aleksandar, vucic,, investitori, 1, wide

Ističe da je u okviru sastanaka u okviru Minhenske bezbednosne konferencije insistirao da na tome da je Srbija ozbiljna, odgovorna i progresivna zemlja, čija ekonomija ide napred.

“Svi su mogli da vide šta je Srbija napravila. To možete da radite samo kada nemate velike prepreke”, naglasio je Vučić.

Predsednik je sa investitorima na okruglom stolu razgovarao po četam haus pravilima, to jest iza zatvorenih vrata, ali je preneo da im je ukazao na ono što je Srbija danas i da su oni zadovoljni ekonomskim napretkom naše zemlje, stanjem javnog duga koji opada, smanjenom nezaposlenošću, rastom plata i penzija, kao i razvojem infrastrukture, što sve pokazuje veliki napredak.

Vučić navodi da se taj napredak vidi i po kreditnom rejtingu Srbije, što potvrđuje i potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Juroklir bankom, kao i to što će nas je JP Morgan stavio već na tzv. Voč listu i što ćemo biti na njegovom indeksu za tržišta u razvoju.

To su sve stvari koje su od ogromnog značaja za našu zemlju, dodao je predsednik Srbije.

Panel o bezbednosti na Balkanu “Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana” očekuje se danas oko 17.30 sati.

Predsednik je juče razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom i izjavio da Amerikanci veoma čvrsto i tvrdo insistiraju na hitnom ukidanju taksi, i istakao da ti razgovori nikada nisu laki za Srbiju.

Vučić sa Hekerom, Lajčakom, Georgijevom

Vučić danas je u Minhenu nastavio bilateralne sastanke sa svetskim zvaničnicima razgovorom sa savetnikom za spoljnu politiku i bezbednost savezne kancelarke SR Nemačke Janom Hekerom.

Predsednik Vučić se tokom Bezbednosne konferencije u Minhenu sastao i sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgievom, objavljeno je na Instagram profilu “budućnostsrbijeav”.

“Dobra prilika da sa prijateljima Srbije razgovaram o našem evropskom putu, ali i ekonomskim reformama i novim investicijama”, napisao je Vučić u objavi povodom sastanka sa Lajčakom i Georgijevom.

Vučić i Kurti prvi put za okruglim stolom, uz još dva Albanca

Predsednik Srbije danas popodne učestvuje na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu, što će možda biti prva prilika da ukrsti argumente sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji prisustvuje istom panelu, zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Panel na temu “Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“ održava se u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, po pravilima četam hausa, što znači da je zatvoren za javnost.

Sastanku prisustvuje i albanski premijer Edi Rama.

Uz tri albanska predstavnika panel može biti žustriji nego prošle godine, konstatovali su ranije danas novinari u razgovoru sa predsednikom Vučićem, a on je uzvratio da je naša strategija jasna, a da će, uz bogato iskustvo, primeniti taktiku koja će rezultirati najboljim ishodom.

Najavljeno je da će panel moderirati bivši specijalni savetnik visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Natali Toci, inače direktorka Instituta za spoljne poslove.

Na Instagram profilu “buducnostsrbijeav’ objavljene su dve fotografije sa tog skupa.