Počasna artiljerijska paljba i promenadni defilei povodom Dana državnosti

Počasnoj paljbi prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba, general-major Petar Cvetković, komandant Garde, general-major Milomir Todorović, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojni građani, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

tenk,, vojska

Počasnoj paljbi prethodio je promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga Republike do Kalemegdana, koji je započeo uz zvuke “Marša na Drinu“ a potom su se na repertoaru smenjivali marševi “Kraljeva garda“, “Miloš Veliki“ i “Aleksandar Prvi“ i poznate koračnice, pod dirigentskom palicom majora Nebojše Stoiljkovića.

Vojni orkestar Niš izveo je promenadni defile u Nišu, od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra, pod dirigentskom palicom majora Dejana Đorđevića.

Povodom Dana državnosti, Vojni muzej na Kalemegdanu biće otvoren za posetioce 15. i 16. februara od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan, kaže se u saopštenju.

dan,, drzavnosti,, srbija,, zastava

Srbija obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804, kada su srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem Karađorđem, na Zboru u Orašcu digli Prvi srpski ustanak, čime je počela obnova srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Istog datuma 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Vučić čestitao građanima Sretenje, Dan državnosti Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras građanima Srbije Sretenje – Dan državnosti Srbije.

“Čestitam Sretenje, državni i nacionalni praznik. Živela Srbija”, poručio je predsednik Srbije iz Minhena gde je imao brojne bilateralne sastanke u okviru a i na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

Predsednik će sutra povodom Sretenja zaslužnim građanima i institucijama uručiti odlikovanja, a među onima kojima su dodeljena su i predsednik Češke Miloš Zeman i pisac Peter Hanke.

Vučić će se takođe sutra sastati sa predstavnicima Srba iz regiona, a tom sastanku će prisustvovati i patrijarh srpski, član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica RS Željka Cvijanović.

Ceremoniju obeležavanja Dana državnosti u Orašcu predvodiće predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubirliović.