Kiša na Svetog Trifuna dobar znak za vinogradare

Nemanja Arsenijević, vinar iz sela Vinča kod Topole svake godine na Svetog Trifuna neguje tradiciju odlaska u vinograd gde odseče par čokota koje potom zalije crvenim vinom. Na taj način se simbolično obeležava početak nove proizvodne godine u vinogradima u Šumadiji.

“Sveti Trifun slava vinogradara i vinara ujedno označava i početak proizvodne godine, simbolično se orezuju prvi čokoti tako da danas vinogradari se i raduju ovom lošem vremenu i kiši ili susnežici jer narodno verovanje kaže kada je oblačno ili kada pada kiša ili sneg na Svetog Trifuna to znači dobru godinu”, kaže Arsenijević.

vino, vinar, vinograd, topola

Nemanja Arsenijević se već sedam godina uspešno bavi proizvodnjom vina. Na 11 i po hektara prostiru se vinogradi porodice Arsenijević a kako sam kaže za sada vremenski uslovi nisu uticali na razvoj vinove loze.

“S obzirom da se sve to dešavalo u januaru kad vegetacija praktično ne postoji za sada nema nekih negativnih uticaja. Ono što bi bilo poželjno jeste da imamo još više padavina, još više snega ili kiše jer zemlja je dosta suva, imali smo dosta sušnog perioda celu jesen, kraj leta a onda se nastavilo to dalje na zimu tako da ono što bi trebalo sada jeste što više padavina”, objašnjava Arsenijević.

Od 2013. godine nakon završenog fakulteta Nemanja Arsenijević vraća se u Vinču i započinje ozbiljniju proizvodnju vina. Od prvobitnih 10.000 litara vina danas je uvećao proizvodnju na 27.000 litara.

“Kada smo počinjali krenuli smo sa dva bela vina sovinjon blani šardone, kasnije se pridružio i merlo. Od 2016. godine smo počeli da proizvodimo i roze da bi sada 2020. godine uvrstili još jedno crveno vino kaberne sovinjon iz perioda 2018. godine. Dosta se radilo i na proširenju asortimana i na podizanju samog kvaliteta a cilj nam je da iz ove godine, iz 2020. napravimo jedno autohtono crveno srpsko vino prokupac. Sama svest i potrošnja vina u Srbiji iz godine u godinu raste, pre svega mislim tu na kvalitetna vina i vina malih srpskih proizvođača”, smatra Arsenijević.

Kao najmlađi vinar iz Šumadije Nemanja Arsenijević uspeo je da za sedam godina svoju vinariju uvrsti u red poznatih proizvođača vina iz Topole i time zaokruži svoju vinsku priču.