“Marina” peciva prepoznatljiva i preko okeana

Ovo preduzeće je primer dobre prakse na koji način se upornim radom može unaprediti poslovanje i pokazatelj je kako se visokim kvalitetom opstaje na tržištu. Spadaju među prvih deset izvoznika iz naše zemlje.

fabrika, peciva, sombor, mara

Više od 70 vrsta smrznutih slatkih i slanih testa i peciva sa nadevom somborske fabrike “Mara” našli su svoje mesto u zemljama regiona, Evropske unije, ali i sofisticiranih tržišta Australije i Kanade. Godišnje proizvedu 3.000 tona robe. Ističu da se samo ulaganjima u kvalitetnu proizvodnju i tehnologiju uz konkurentne cene može doći do dobrih pozicija na tržištu.

“Od pre nekoliko godina uveli smo IFS standard, koji je bio zahtev da bismo mogli da radimo sa trgovačkim lancima u Evropskoj uniji. To je nama svakako značajno pomoglo i bolje poslujemo danas, definitivno. Konkurencija u Evropskoj uniji je ogromna, tamo je svaki naš pokušaj težak, ali borimo se i upornim radom smo upeli da radimo i širimo se”, izjavio je Radivoj Vlaškalić, menadžer prodaje u “Mara” Sombor.

Na poboljšanje izvozne strategije uticao je spoj ukusa i tradicije u njihovim proizvodima, a osim knedla sa šljivama i kajsijama, prepoznatljivi su po raznim vrstama pita, bureka i oblatni.

“Ovde u regionu prepoznatljivi smo po knedlama sa šljivama. Situacija sa radnom snagom je kao i u svakoj drugoj industriji, ali svakako da uspevamo da se borimo sa tim”, dodao je Radivoj.

Iz Srbije je prošle godine 33 kompanije izvozilo smrznuta peciva u vrednosti 350 miliona evra, navode u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

“Što se tiče Zapadnobačkog okruga, naš jedini izvoznik je fabrika “Mara”, a tokom prošle godine izvezli su 45 tona. Oni spadaju u prvih dest izvoznika kada su u pitanju pekarski smrznuti i termički netretirani proizvodi u pitanju”, saopštio je Dragan Stevanović, Regionalna privredna komora Sombor.

Mnoge nagrade za kvalitet krase vitrine uspešne somborske fabrike.

Preduzeće “Mara” pripada najznačajnijim domaćim poizvođačima i izvoznicima ovog tipa robe iz Srbije. Trenutno zapošljavaju 70 radnika. Sertifikovali su sistem proizvodnje prema HACCP, IFS i ISO standardima.