Grip zatvorio škole i vrtiće u Vojvodini do 21. februara

“Na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u skladu s članom 105. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice doneo je Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva na teritoriji AP Vojvodine zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa”, saopštio je Sekretarijat.

ucionica skola djaci ucenici prosveta

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković rekao je da su u ovom periodu naročito česte akutne respiratorne infekcije, koje su posebno opasne.

“Ovo je prva mera na trenutnu situaciju u Vojvodini. Pratićemo i dalje trend i rast virusa. Ako se intenzitet virusa pojača, imamo na snazi i sledeće mere, a to su zabrane javnih okupljanja i sličnih događaja”, rekao je Gojković.

On kaže da je situacija u centralnoj Srbiji nešto bolja, jer su tamo deca na raspustu i van kolektiva.

“Javnost će biti obaveštena kakav će naš stav dalje biti, a sve na osnovu analiza stručnjaka. Prethodne dve nedelje na Institutu za plućne bolesti Vojvodine radi posebna jedinica za hronične bolesnike, kojima je u ovom trenutku najteže”, rekao je Gojković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, tokom današnje posete Institutu u Sremskoj Kamenici, rekao je da će naknadno biti odlučeno kako će deca nadoknaditi ovo gradivo, ali da to “ne bi trebalo da bude problem”.

Inače, do sada je zabeleženo ukupno 979 slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini, kod svih uzrasnih grupa, što je skoro dvostruko više u odnosu na prethodni period nadzora, kada je bilo 587.

Oboljenja slična gripu, kažu lekari, najčešće se registruju kod dece uzrasta od pet do 14 godina. Ipak, kažu, grip se javlja i kod odraslih.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da ovu odluku moraju da poštuju sve vaspitno-obrazovne ustanove na teritoriji AP Vojvodine, kako državne, tako i privatne.