Predsednik Srbije posetio vojnike u kasarni “Topčider”

Vučić je sa pripadnicima vojne policije razgovarao tokom ručka, u njihovoj kantini, a želeo je da čuje od njih više o tome koja im je oprema potrebna, šta bi unapredilo njihov standard, kolika je potreba za stanovima…

vucic, topcider, vojska

Predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga u kasarni su dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, komandant Garde general major Milomir Todorović, načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović i načelnik Uprave za operativne poslove general major Želimir Glišović.

Raport mu je podneo kapetan Strahinja Babij.

Predsednik Vučić čestitao je ministru odbrane i načelniku Generalštaba “skok” vojske  Srbije za 13 mesta na listi američkog vojnog sajta Global fajer pauer, istakao da je zadovoljan što je za kratko vreme u vojsci mnogo obnovljeno i urađeno, te najavio povećanje plata “običnim” vojnicima.

Vučić je rekao da je takva pozicija srpske vojske na američkom sajtu u neku ruku i očekivana, ali i primetio da je to bilo teško, jer i Hrvatska ima “strahovito snažnu vojsku”.

Rang lista: Srbija na 65. mestu

Američki vojni sajt Global fajer pauer objavio je najnoviju rang listu zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, po kojoj je Srbija, u odnosu na prošlu godinu, napredovala za 13 pozicija i trenutno je na 65. mestu među ukupno 138 zemalja, koliko je rangirano.

Ostale zemlje regiona niže su rangirane od Srbije – Hrvatska na 69. mestu, Severna Makedonija na 127. mestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mestu.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju “indeks moći”, odnosno kategorija počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.

“Zadovoljan sam što smo za kratko vreme, u poslednjih pet godina, posle teških reformi, uspeli da mnogo obnovimo i uradimo”, rekao je Vučić.

On je dodao da će se raditi na tome da se plate povećaju vojnicima, koji imaju najniže zarade u vojsci.

“Ključna stvar su plate i mislim da su gerenali, pukovnici i potpukovnici zadovoljni. Problem su nam vojnici, čije su plate 44.000 – 45.000 dinara i moramo da ih povećavamo, kako bismo imali veći broj vojnika i popunjenost vojske”, rekao je Vučić.

On je napomenuo da sada vojnici imaju dva do tri para čizama, a da će do Vidovdana svaki pripadnik VS imati po četiri para.

“To što sada radimo je viši standard”, rekao je Vučić.

Dodao je da problem nije toliko izražen na jugu Srbije, već u Beogradu i Vojvodini, gde su plate više nego na jugu zemlje.

Predsednik je naveo da se mora ubrzati izgradnja stanova, da pripadnici vojske vide da imaju budućnost za sebe i porodice.

Primetio je da se moraju prevazići birokratski problemi u vladi, ali i u lokalnim samoupravama, jer u pojedinim ne razumeju da u izgradnji stanova za pripadnike bezbednosnih snaga nema profita i da to nije ono što treba da traže.

“Uspevalo je tamo gde smo pritiskali, gde su ljudi razumeli da je to dobro za njihove građane”, dodao je on.

“Vojskom sam veoma zadovoljan, čestitam na trudu svima u armiji, želim im dobru i mirnu godinu, da rade još više, da se uvežbavaju, da imaju bolji životni standard”, rekao je Vučić.