Antidot: Mediji neuporedivo bolji nego 2012.

U komparativnoj analizi stanja medijskih sloboda u vreme pre smene vlasti, u julu 2012, pod nazivom “Borba za unapređenje demokratskog procesa ili alibi za unapred planirani bojkot?”, ističe se da je takav zaključak više nego jasan.

novine mediji stampa

I pored oštrih podela na provladine i opoziciono nastrojene medije, različiti medijski sadržaji, koji uključuju i dijametralno suprotne političke i vrednosne orijentacije, dostupni su svim građanima Srbije, kojima su medijski sadržaji bilo koje vrste uopšte tehnički dostupni, ocenjuje Antidot.

To što su, kako se navodi, u medijskom prostoru zastupljenije pozicije koje se mogu kvalifikovati kao provladine, posledica je pre svega tržišnog neuspeha proopozicionih medija i neprijemčivosti opozicione ponude kod najvećeg dela građanstva.

Ta okolnost, međutim, ni na koji način ne može da se karakteriše kao stanje narušenih medijskih sloboda, utoliko pre ako se ima u vidu činjenica da mediji naklonjeni opozicionom Savezu za Srbiju uživaju podršku izuzetno moćnih domaćih i međunarodnih finansijskih centara, konstatuje Antidot.

“Zbog toga mediji naklonjeni toj koaliciji često forsiraju uređivačke politike usmerene ka ograničenom krugu publike, uprkos činjenici da im to donosi nesumnjive finansijske gubitke na tržištu, što dugoročno šteti kako očuvanju kredibiliteta tih medija, tako i njihovom opstanku onog trenutka kada za njihovim postojanjem više ne bude interesa unutar SzS-a”.

Ta mreža smatra i da su predstavnici opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju, zajedno sa predstavnicima Pokreta slobodnih građana i najglasniji u zahtevima za “fer i poštene izborne uslove”, čitavim nizom akcija i postupaka doprineli medijskoj polarizaciji i nestanku kulture dijaloge, kao temeljnog činioca izgradnje demokratske političke kulture i unapređenja demokratskog političkog procesa uopšte, ističe se u analizi.

U izveštaju se ukazuje i na činjenicu da se u najnepovoljnijoj poziciji na političkom i medijskom tržištu Srbije nalazi onaj deo opozicije koji je istovremeno kritičan prema sadašnjim vlastima, ali ima pođednako snažan otklon i prema politici Saveza za Srbiju.

Analiza je pokazala, konstatuje Antidot, da su za te političke aktere i njihove ideje do sada najviše bili otvoreni mediji koji podržavaju vlast, dok im je pristup “pro SzS” medijima gotovo u potpunosti onemogućen.

Antidot navodi i da javni servis, balansirajući između glavnih suprotstavljenih opcija, pokazuje nizak stepen senzibiliteta za one političke ideje i aktere koji ne pripadaju dvema dominantnim strujama, što je, kažu, veoma loše.