Britanka u Prištini nema koronavirus

Izveštaj NIPH je na vanrednoj konferenciji za novinare pročitao Naser Ramadani, lekar iz tog instituta, koji je ranije izjavio da su odmah po prijemu pacijentkinje njeni uzorci hitno poslati na analizu, prenosi “Gazeta ekspres”.

koronavirus, laboratorija, analize, madjarska, 1

“Danas oko 17.00 dobijena je informacija iz Klinike za infektivne bolesti da je pacijent sa britanskim državljanstvom upućen iz urgentnog centra u Gnjilanu na Kliniku za infektivne bolesti”, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je pacijentkinja međunarodni službenik na Kosovu i da je pre nekoliko dana je boravila na skijalištu, kod Mon Blana u Francuskoj.

“Pacijenta je posetio tim infektologa na Klinici za infektivne bolesti, a u kliničkom aspektu konstatovana je blaga groznica i blagi kašalj”, navodi se u izveštaju instituta.

Takođe se dodaje da su uzorci odmah uzeti za laboratorijsku analizu i predati na dijagnostiku u 19.00 časova.

“Tim laboratorija za molekularnu mikrobiologiju u NIPHK testirao je novi koronavirus (2019 – nCoV) i influencu A i B rRT-PCR metodom. Test je bio negativan za sva tri testa, što znači da pacijent nije zaražen novim koronavirusom (2019 – nCoV) ni gripom A i B”, zaključuje se u izveštaju.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti Lindita Ajazaj-Beriša rekla je da pacijentkinja u trenutku prijema u tu ustanovu nije imala visoku temperaturu, dodajući da je britanska državljanka odmah izolovana i stavljena pod posebni nadzor.

Prema rečima lekara, pacijentkinja je odmah nakon što je počela da kašlje otišla u bolnicu na pregled.