Hrvatska u Beogradu predstavlja prioritete predsedavanja EU

BEOGRAD –

Hrvatska će danas u Beogradu predstaviti prioritete i koncept šestomesečnog predsedavanju EU, najavila je privremeni otpravnik poslova hrvatske ambasade Maja Bogdan i dodala da će samit u Zagrebu, zakazan za maj, biti prilika da se pošalje poruka da perspektiva Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

Bogdan je podsetila da Hrvatska u predsedavanju EU, koje je preuzela 1. januara, ima četiri prioriteta koja se mogu opisati kao “Evropa koja se razvija”, “Evropa koja povezuje ekonomski, energetski i infrastrukturno”, “Evropa koja štiti” i “Evropa koja ima uticaj”.

evropska, unija, evropa, brisel, eu, komisija, parlament

“Za Srbiju najzanimljiviji je onaj koji možemo definisati kao Evropa koja je uticajna, a unutar tog prioriteta o proširenju EU Hrvatska ima posebnu odgovornost prema najbližem susedstvu”, rekla je Bogdan za Tanjug.

Iz tog razloga, ističe ona, evropska perspektiva država Zapadnog Balkana za Hrvatsku nema alternativu, a takvu pozitivnu poruku šalje i organizovanje Samit EU o Zapadnom Balkanu, koji će u maju biti u Zagrebu.

Predstavljanje hrvatskih prioriteta tokom predsedavanja EU namenjeno je kako dodaje Bogdan, zvaničnicima Vlade Srbije, diplomatama i svima koji se bave evrointegracijama.

Ambasada hrvatske u Beogradu najavila je da će na obeležavanju hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije, biti održan koncert “Zagreb String Quartet-a” .