Ilić: Pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu, promenićemo Ustav

“Sudstvo i tužilaštvo postali su neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi i koji niko ne kontroliše eskterno”, ocenio je Ilić za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde je tokom procesa evropskih integracija izgubilo ingerencije, dok su tužilaštvo i sudstvo postali dva potpuno zatvorena sistema.

pravda, pravosudje,

Problem, kako je rekao, vidi u tome što sudije biraju sudije, a tužioci biraju tužioce.

Ilić je kao primer na koji se treba ugledati naveo Francusku, u kojoj sudije i tužioce postavlja predsednik države.

“Mi imamo, dakle, u jednoj Francuskoj, gde u njihovom ustavu sudstvo i nije grana vlasti, nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. E, a kod nas, dakle, umesto predsednika države, umesto, dakle, da recimo predsednik Vučić postavlja sudije, ovde imamo da oni koji sede sa kriminalcima u hotelu ‘Šumadija’ (to rade)”, kazao je Ilić.

Upitan da li je to mešanje u nezavisnost pravosuđa, Ilić je rekao da je od političkog pritiska, za razliku od drugih pritisaka, “napravljena fama”.

“Sada moramo da promenimo Ustav, moramo da promenimo pravila igre, moramo da otvorimo taj krug, pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde.