Hrvatska za deset godina ostala bez pola miliona radnika, sledi ukidanje kvota za strance

Kako objašnjava Vidović, od ukupno pola miliona radnika njih čak 200.000 iz radnog kontingenta otišlo je prirodnim putem, tačnije starenjem ili odlaskom u penziju, dok je njih 300.000 Hrvatsku napustilo u talasu migracija, prenosi Novac.hr.

posao zaposljavanje radnici privatni javni sektor radna snaga jpg

Da je stanje alarmantno već neko vreme upozorava i privatni sektor, a najveći problem nastaje upravo za vreme turističke sezone. Kako bi se ublažio ovaj negativni trend HGK je najavio ukidanje kvota za strane radnike. Uz to, plan je da se deo ljudi uključi u tržište rada i spreči iseljavanje, a Hrvatski zavod za zapošljavanje uključen je i u finansiranje preko evropskog socijalnog fonda, prenosi RTL.

Inače, u Hrvatskoj je samo prošle godine radilo oko 40.000 stranaca, dok je ukupno izdano 65.000 dozvola. Iako od sredine ove godine kvota više neće biti, mnogi upozoravaju kako su se poslodavci za letnju sezonu već trebali pripremiti jer rešavanje cele papirologije u vezi uvoza stranih radnika može trajati i više od dva meseca.

Svesni situacije iz Hrvatske privredne komore upozoravaju kako nedostatak radnika nije problem koji je privremen i koji će nestati, te ističu da je strana radna snaga ono što Hrvatsku čeka i u budućnosti.