Vučić u fabrici Mei Ta u Bariču: Svi su bili u neverici, a danas ovde radi 3.000 ljudi

Vučić je obišao livnicu i pogon za mašinsku obradu posle čega je razgovarao sa učenicima Tehničke škole iz Obrenovca.

aleksandar, vucic,, mei, ta,, obremovac

Njima je preneo da mu je jedan od najvećih svetskih lidera, Šimon Perez, jednom u razgovoru rekao da će budućnost imati samo oni u čijim zemljama radnici budu učili, a učenici budu radili, jer drugačije neće moći da izdrže tržište i konkurenciju, i neće moći da opstanu.

“Posebno sam srećan zbog mogućnosti da se bavimo dualnim obrazovanjem i porod bezbroj otpora. Srećan sam što postoji ovako jaka i moćna fabrika u Obrenovcu”, poručio je Vučić.

Dodao je da je zadivljen i onim što je video u fabričkoj livnici i pogonu za mašinsku obradu, jer je, kaže, potrebno da imamo obučene radnike, mlade koji mogu da napreduju.

“Ne može se bez teškog rada do dobrog života. A, moja molba je da budete posvećeni i da angažmanom i radom sve što su u vas ulagali, vratite roditeljima i zemlji. A, mi kao država pomažemo koliko možemo”, rekao je Vučić.

Kompanija Mei Ta Europe se bavi proizvodnjom automobilskih delova, delova motora i opštih industrijskih delova.

Prva fabrika u Bariču kod Obrenovca otvorena je u aprilu 2017.godine, a druga u junu prošle godine.

Mei Ta je ukupno u dve fabrike u Obrenovcu uložila 150 miliona evra, a zapošljava 3.050 ljudi. Postoji potreba za novim zaposlenima i zato konstantno organizuju obuke za nove radnike.

Fabrika ima saradnju sa opštinama Obrenovac, Lazarevac, Lajkovac, Valjevo…

Vučić je fabriku posetio u pratnji predsednika Mei Ta grupe Ben Čena, ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo, predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića i ministra prosvete Mladena Šarčevića, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Svi su bili u neverici, a danas ovde radi 3.000 ljudi

Vučić je podsetio da su ljudi, pre pet godina, kada se počinjalo sa tom investicijom, bili u neverici, a danas u toj fabrici radi 3.000 ljudi.

aleksandar, vucic,, mei, ta,, obrenovac

“Napadali su me novinari jedne tv kuće da u ugovoru piše da će biti 700 radnika, a da sam ja rekao 1.500. A danas ih je ne 1.500. već 3.000 radnika. Danas je 3.046 radnika u delu gde 50 godina nije bilo nijedne fabrike”, podvukao je Vučić.

On je podsetio da se mnogo čekalo na autoput kroz Obrenovac, da su selima ljudima čekali na kanalizaciju, a da je više od 250 miliona evra uloženo u obnovu te opštine posle poplava iz 2014. godine.

“Da sutra ne budem ništa, ko god da uđe u ovu fabriku – znaće da smo je mi izgradili, sa kineskom braćom”, rekao je Vučić.

On je zahvalio i kineskom predsedniku Si Đinpingu na odnosu prema Srbiji i poručio kineskim partnerima da ćemo Sija dočekati onako kako ga nijedna zemlja na svetu nije dočekala.

Posebno je, kaže, srećan što u fabrici Mei Ta rade i ljudi iz Lazarevca, Ub, Lajkovca, Valjeva, sa Čukarice i drugih mesta, a ne samo iz Obrenovca, jer su prepoznali priliku.

“Nama su potrebni dobri, vredni radnici, koji su prošli obuke koje se ovde organizuju, a oni će biti i najplaćeniji u budućnosti. Samo rad donosi rezultate, a ko misli da će s neba nešto da padne i da je država ćup iz kog može da se vadi – to ne postoji”, rekao je Vučić.

Čen Bo: Srbija i Kina postigle velike rezultate

Srbija i Kina su u prošloj godini postigle velike rezultate u svim oblastima saradnje, izjavila je danas ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i izrazila nadu da će se odnosi dve zemlje uspešno razvijati i u narednim godinama.

Ambasadorka je u fabrici “Mei Ta” u Obrenovcu, koju je danas obišla sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prisustvovala obuci radnika i izrazila zadovoljstvo zbog posete pogonu u koji je kineska kompanija uložila 150 miliona evra i koja, kako je rekla, dobro posluje u Srbiji.

“Hvala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i svim srpskim prijateljima na tome što su pružili pomoć i podršku kineskim privrednicima, inženjerima i radnicima u fabrici u Obrenovcu”, kazala je kineska ambasadorka.

Čen je čestitala zaposlenima Pravoslavnu Novu godinu, a kineskim državljanima predstojeću Kinesku Novu godinu.

Predsednik Mei Ta Grupe Ben Čen prisetio se 2013.godine, kada je u Staroj Pazovi otvorena fabrika “Strejt nova”, koja je takođe deo Mei Ta grupacije, i da su u to vreme bili izbori u Srbiji, a da se on tada našalio da će ako Vučić pobedi, ta kompanija još više ulagati u Srbiju.

“Vučić je danas predsednik Srbije, a za našu grupaciju, investicija u Srbiji je najveća koju smo do sada napravili”, rekao je Ben.

Dodao je da svaka dva meseca dolazi u Srbiju i da se svaki put vidi da zemlja sve više napreduje i izrazio nadu da će investicija kompanije Mei Ta biti pozitivan pomak.

Livnica je jedna od osnovnih industrija i to je ono što pokreće napredak jedne zemlje”,rekao je Ben i zahvalio predsedniku Vučiću na svemu što je učinio da kineske kompanije dođu u Srbiju.