Vazduh zagađen ali kvalitet bolji nego prethodnih dana

NOVI SAD –

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, vazduh u našem gradu je zagađen, ali poslednja merenja pokazala su da je kvalitet trenutno mnogo bolji u odnosu na prethodne dane. Kako iz te ustanove navode, visok vazdušni pritisak i vlažnost vazduha zadržavaju čestice prašine, zbog čega je i indeks zagađenosti iznad normale.

...

Dok je količina gasova u vazduhu na dozvoljenom nivou, broj čestica prašine ovih dana prekoračuje zdravstveno prihvatljivu meru, te je zbog toga kvalitet vazduha u našem gradu loš. Iako merenja pokazuju da je vazduh zagađen, Novosađani kažu da ne osećaju promenu u kvalitetu vazduha.

magla

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine saznali smo da su najveći zagađivači u gradu individualna domaćinstva, jer lože različite vrste sirovina kako bi se ugrejali tokom zime, a na drugom mestu je saobraćaj. Kako u toj ustanovi navode, u odnosu na prethodne dane, situacija se promenila na bolje, pa se danas lakše diše.

“Prema nekom, ajde da kažem, senzornom zapažanju, reklo bi se da je danas situacija nešto bolja u odnosu na prethodne dane. Ne znači da će ona takva i ostati i ukoliko nam se bude zadržao ovakav nivo temperature i vlage u vazduhu, na žalost i čestice će ostati tu gde jesu.  Vazduh ovakav sa velikom količinom čestica može da doprinese češćem kihanju, kašljanju, gušenju i nekim neprijatnim tegobama”, kaže Sanja Bijelović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Povećana količina čestica i prašine u vazduhu negativno utiče na hronične i kardiovaskularne bolesnike zato lekari savetuju osetljivim grupama da kada je vazduh najzagađeniji ne izlaze iz kuće.