Kako sačuvati vrhunski sport od političkih uticaja?

NOVI SAD –

Kako sačuvati vrhunski sport od upliva raznih uticaja, pre svega političkih, jedno je od najvažnijih pitanja za Međunarodni olimpijski komitet, koji strožim kaznenim merama želi da spreči neprimerene reakcije sportista.

...

Odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta da pooštri kazne za istupe sportista na političkoj osnovi, na samom terenu, trebalo bi da spreči sve učestalije pojave u profesionalnom sportu. U Olimpijskom komitetu Srbije veruju da naši sportisti ni u budućnosti neće imati ispada te vrste.

olimpijski, komitet, olimpijada, krugovi

Sociolog Dragan Koković napominje da se veze politike i sporta nikada neće prekinuti, pri čemu su brojni primeri da se dnevno političke teme često reflektuju i na sportsko borilište.

Kapiten naše vaterpolo reprezentacije, Filip Filipović i proslavljeni odbojkaš, Vasa Mijić, veruju da je sportsko nadmetanje najvažnije, ali poštuju svačije pravo na izražavanje mišljenja.

Nema sumnje da će za realizaciju želja čelnika MOK-a, da sačuvaju integritet vrhunskog sporta, biti potrebno mnogo vremena, a prve efekte oštrije politike videćemo već za 7 meseci na Olimpijskim igrama u Tokiju.