Brza pruga do Stare Pazove u martu, do Novog Sada na jesen 2021.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo.

brza pruga beograd budimpesta

Mihajlovićeva je kazala da je Srbija ponosna na odnose dve države, ali i naša dva predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, te istakla da vrednost infrastrukturnih projekata sa NR Kinom iznosi 15 milijardi evra.

“Projekat modernizacije brze pruge Beograd-Budimpešta je veoma značajan za Srbiju, ne samo zato što je najveći projekat u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, već jer smo time deo globalne inicijative Pojas i put, na šta smo posebno ponosni jer govori o odnosima Srbije i NR Kine. Ovim projektom vraćamo Srbiju na poziciju tranzitne zemlje kroz koju prolazi prva brza pruga, to nikada nismo imali”, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je dodala da je važno što je danas u poseti Srbiji predsednik kineskih železnica, sa kojim je dogovoren i početak radova na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

“U martu ove godine ćemo imati završena 34 km levog koloseka na pruzi Beograd – Stara Pazova, do oktobra će biti gotov i desni kolosek, to je važno za Beograd i Beovoz. Na jesen 2021. biće gotova deonica do Novog Sada, do kog ćemo iz Beograda stizati za 25 minuta. A u martu ove godine započećemo radove i na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom”, izjavila je Mihajlovićeva.

Jan Žongmin je zahvalio potpredsednici i ministarstvu na podršci i pomoći u realizaciji ovog projekta, rekavši da se juče na terenu uverio da svi radovi teku po ugovorenoj dinamici.

“Nemamo problema u realizaciji projekta i sa svoje strane, kao odgovorna kompanija, učinićemo sve da se radovi izvedu po dogovorenoj dinamici. Vaša kontinuirana podrška nam je izuzetno značajna”, rekao je Jan Žongmin.