ABA liga ublažila kaznu Zvezdi, još se čeka odluka o novoj utakmici

Žalbeno veće ABA lige, na osnovu disciplinskiog pravilnika, usvojilo je žalbu KK Crvena zvezda naprvobitno izrečenu kaznuzbog izostanka sa utakmice protiv Budućnosti u Podgorici 4. januara 2020. godine, navodi se na sajtu regionalnog takmičenja.

zvezda, lazic

Novom odlukom preinačuju se prethodno izrečene kazne pa se po tome Crvenoj zvezdi vraća oduzeti bod, ali se još ne zna da li će se ili ne igrati nova utakmica u “Morači”.

Umesto prvo izrečene kazne od 20.000 evra KK Crvena zvezda moraće da plati novčanu kaznu od 15.000 evra.

Odlučeno je i da klub, za sada, ne mora da plati troškove organizacije utakmice, dolaska sudija i delegata. Ako bude odlučeno da se utakmica između Zvezde i Budućnosti ne odigra u novom terminu, onda će ovi troškovi morati da se naplate sa računa beogradskog kluba.

Derbi meč 13. kola rgionalne lige između Budućnosti i Crvene zvezde trebalo je da se odigra 30. decembra u Podgorici, ali su crveno-beli odlučili da ne otputuju u Crnu Goru iz bezbednosnih razloga.

Zvezda posle odluke ABA: Velika pobeda, nastavljamo borbu

Košarkaški klub Crvena zvezda oglasio se saopštenjem posle odluke ABA lige o smanjenju novčane kazne i vraćanja boda, navodeći da je klub sa Malog Kalemegdana ostvario veliku pobedu.

“Žalbeno veće kao drugostepeni organ osim ovih odluka, potvrdilo je da će konačnu odluku o ponovnom odigravanju utakmice doneti Predsedništvo ABA lige, koje je u odsustvu sportskog direktora lige (koji je uslovno postavljen na prethodnoj Skupštini) jedino merodavno telo, koje nije na vreme donelo odluku o odlaganju utakmice”, stoji u saopštenju crveno-belih.

Dodaje se i da je “Predsedništvo ABA lige svojim neodlučivanjem nanelo štetu KK Crvena zvezda, za šta će klub pokrenuti odgovarajući sudski krivični postupak, ukoliko Predsedništvo ne ispravi svoj evidentni propust”.

“Ova odluka žalbenog veća po kojoj se našem klubu u svakom slučaju bilo kakve odluke Predsedništva vraća neopravdano oduzeti bod, smanjuje novčana kazna, predstavlja veliku pobedu KK Crvena zvezda mts. Naš klub ne snosi nikakvu odgovornost za kaznu od 15.001 evro, već je to odgovornost Predsedništva ABA lige koje nije donelo nikakvu odluku”.

“Borba KK Crvena zvezda za regularnost i legitimitet lige se ovde ne završava, već nastavlja punim kapacitetom! Kao klub smatramo da smo se u celokupnoj situaciji od 27.12.2019. godine ponašali odgovorno i u skladu sa svim propozicijama i propisima ABA lige i to u vremenima u kojima je sporan legitimitet mnogih organa, pa i cele asocijacije – ABA lige. KK Crvena zvezda mts nastaviće i u narednim danima sa svojim pravnim timom brojne aktivnosti kako bi predsedništvo ABA što pre donelo jedinu moguću odluku, a to je odigravanje nove utakmice, ali i oko ostalih važnih pitanja poput legitimiteta ove asocijacije u kojoj postoje brojne manjkavosti koje nisu slučajnost i nanose veliku štetu svim klubovima ABA lige!”, navodi se u saopštenju.