Žandarmerija steže obruč oko “Malčanskog berberina” u njegovom rodnom selu

Kako prenosi RTS, jake snage Žandarmerije raspoređuju se u ataru sela Malča i čini se da se sprema konačno “stezanje obruča oko otmičara”.

ninoslav, jovanovic

Sinoć, u kasnim večernjim satima, pripadnici policije pretražili su i selo Jasenovik, međutim, ta pretraga nije dala rezultat.

Na terenu je i dalje oko 500 policajaca i, prema najavama direktora policije Vladimira Rebića, taj broj se neće smanjivati sve dok takozvani “malčanski berberin” ne bude uhvaćen.

Dvanaestogodišnja Monika, koja je pronađena u nedelju, polako se opravlja i pod stalnim je nadzorom lekara, psihologa i socijalnih radnika.

Rebić zahvalio pripadnicima policije na naporu 

Direktor policije Vladimir Rebić obišao je danas pripadnike policije koji i dalje tragaju za Ninoslavom Jovanovićem i zahvalio im se na svim naporima koje su uložili u pronalasku Monike Karimanović, ali i svemu što trenutno rade u poteri za Jovanovićem.

“Ovi ljudi neće dočekati Novu godinu sa svojim porodicama, jer je prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova pronalazak Ninoslava Jovanovića i njegovo privođenje pravdi”, rekao je Rebić prilikom posete policijskih službenika u selu Oreovac.

potraga,, monika,, rebic

Rebić je istakao da ga, kao direktora policije i kao čoveka, pogađaju negativni komentari u kojima pojedinci pokušavaju da diskredituju rad Ministarstva i da omalovaže sve rezultate koji su postignuti ovom prilikom.

On je istakao da su bespotrebni komentari kako je policija nesposobna da u kratkom roku uhvati jednog čoveka, imajući pre svega u vidu činjenicu da je Jovanović pripremao otmicu više meseci.

“Mi smo već nakon tri dana znali da je on mesecima unazad pripremao ovu otmicu”, rekao je Rebić i naglasio da su netačne tvrdnje pojedinaca da se Jovanović slobodno kreće po atarima ovih sela, kako vrši teške krađe po kućama i uzima hranu.

Prema Rebićevim rečima, sve informacije do kojih je policija do danas došla, ukazuju na to da je otmica unapred pripremana, kao i da Jovanović ima lokacije na kojima se krije i da se kreće isključivo kada je smanjena vidljivost.

“Preduzimamo sve mere i radnje i ubeđen sam da ćemo ga vrlo brzo pronaći”, rekao je Rebić i poručio da građani Republike Srbije mogu imati puno poverenje u svoju policiju.

Poverenik apeluje na poštovanje prava na privatnost

Povodom brojnih napisa u štampanim medijima i izveštavanja u elektronskim medijima o nedavnoj otmici devojčice Monike Karimanović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da se u velikom broju medijskih izveštaja nije vodilo računa o poštovanju prava na privatnost same devojčice i njene porodice.

Poverenik apeluje na medije, ali i nadležne organe i institucije, da ubuduće u potpunosti poštuju pravo na privatnost lica, pogotovo kada je u pitanju dete i podaci o zdravlju deteta.

Poverenik obaveštava javnost da se na obradu podataka o ličnosti u svrhu objavljivanja informacija u medijima, ne primenjuje skoro ceo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ako je u konkretnom slučaju to neophodno u cilju zaštite slobode izražavanja i informisanja.

“U velikom broju medijskih izveštaja o otmici Monike Karimanović, nije vođeno računa o poštovanju prava na privatnost same devojčice i njene porodice. Senzacionalističko izveštavanje u ovom slučaju je krajnje neetičko i nedobronamerno, potpuno neprimereno iznosi brojne podatke o ličnosti žrtve otmice, uključujući i podatke o njenom zdravlju, čime je dvostruko viktimizuje”, navodi se u saopštenju Poverenika.

Izveštavanje o ovom slučaju, kako navodi, ukazuje na to da mediji više vode računa o povećanju svog tiraža, odnosno gledanosti, nego o zaštiti privatnosti dvanaestogodišnje devojčice u jednom veoma osetljivom trenutku.