Vučić: Prvi put govorimo o Srbima u Crnoj Gori, posle decenija ćutanja

Vučić je u emisiji OKO na RTS, komentarišući to što košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali na meč sa Budućnosti, Vučić je rekao da nije u toku, ali da je možda bolje odigrati utakmicu za tri, sedam dana, nego da se napravi neka greška i da se desi nešto loše.

vucic, ks

Dodao je i da se Nebojša Čović konsultovao sa predstavnicima više državnih organa, koji su dali svoje procene.

“Ja sam jednom razgovarao sa njim i rekao da će oni da urade sve da organizuju meč na najbolji način, ali da garantujem da neće biti problema, to je nemoguće. Mislim da je sada važno da se stvari smiruju, a ne da se dalje tenzije podižu”, rekao je Vučić, na pitanje da li ga je Čović konsultovao po tom pitanju.

Upitan za utakmicu Dinamo – Crvena zvezda iz 1990. godina, koja je bila na neki način “sukob nacija”, i postoji li mogućnost da se u Crnoj Gori desi nešto slično, Vučić je rekao da su Srbi i Crnogorci braća i da ne bi smelo nikada da dođe do toga.

“Ali, po prvi put govorimo o srpskom narodu, po prvi put o Srbima u Crnoj Gori. Stideli smo se decenijama da pričamo o Srbima u Crnoj Gori, nismo smeli da izgovorimo…”, rekao je Vučić.

Poručio je da želi da se ponaša ozbiljno i odgovorno, da ne doliva ulje na vatru i da ne kvari odnose sa Crnom Gorom.

“Beograd nema krivicu, ni na koji način nismo učestvovali u dešavanjima u Crnoj Gori osim što izražavamo brigu za srpski narod i SPC. Ako je to greh, ja ga prihvatam kao i to da sam izdajnik, valjda što nisam zaratio sa Crnom Gorom. Ako je ljudima tako najlakše”, rekao je Vučić.

Sutra sa patrijarhom o pomoći našoj crkvi u Crnoj Gori

Vučić je najavio večeras da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejem o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svetske i međunarodne organizacije u vezi crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti.

“Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC”, poručio je Vučić gostujući u emisiji RTS-a “Oko”.

Kazao je da su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može.

Podsetio je da više ne postoji državna zajednica, i da Srbija poštuje Crnu Goru kao nezavisnu državu, te i da je ona postala nezavisna 2006. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili oni koji ga sada kritikuju zbog navodne pasivnosti.

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da je on bio na vlasti kada je održan referendum o otcepljenju Crne Gore iz državne zajednice, odgovorio je bez dileme da bi:

“Vodio bih pametnu kampanju, ne bih radio na tome koliko će neko para da uzme sebi sa RTS, ili drugih zemalja iz raznih ambasada ili po hotelima, već bih grizao i borio bi se za opstanak državne zajednice”, rekao je on.

Milo Đukanović ne bi dobio ni 50 odsto glasova na referendumu o nezavisnosti, a ne 60 procenata, koliko je dobio, da su postojali ljudi koji su ozbiljno vodili kampanju, kaže Vučić.

Na pitanje da li bi to uopšte bilo moguće pod okolnostima kakve jesu “pod Đukanovićem”, Vučić je poručio da on, za razliku od drugih naših političara koji uvek govore da je neko drugi kriv, ne veruje u teorije zavere i da sve neko namešta, već veruje u znanje i rad.

“Nama sada ostaje da poštujemo tu odluku, da poštujemo Crnu Goru, ali isto tako i svoj narod tamo. Gledamo da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom, da smo i ostajemo braća, ali i da hoćemo da govorimo o svom narodu”, podvukao je on.

A šta je to Srbija trebalo da uradi?

A šta je to Srbija trebalo da uradi, zapitao je predsednik Aleksandar Vučić u odgovor na primedbe da nije dovoljno oštro reagovala povodom usvajanja Zakona o veroispovesti u Crnoj Gori, te istakao da niko ne kaže šta bi to trebalo da uradi.

“Kažite mi, šta to treba Srbija da uradi, pustite prazne priče”, rekao je Vučić u emisiji Oko RTS, upitan da prokomentariše primedbe koje se mogu čuti u Srbiji da nije dovoljno oštro reagovao.

Zapitao je, ironično, da li onako “oštro” kako je Srbija reagovala kada je Crna Gora proglasila nezavisnost, ili kada je to učinilo Kosovo.

“Šta je trebalo da uradimo, sem da kažemo da smo osudili zakon, da podržavamo srpski narod i SPC”, istakao je Vučić.

On je dodao da je razgovarao sa Milom Đukanovićem, da to nisu bili nikakvi tajni razgovori, te da su pristojno razgovarali, iako ne misle na isti način.

Preneo je da su pokazali poštovanje i želju da dve države imaju dobre odnose, mada, ističe, razgovor nije bio lak.

Kritike u Srbiji mu se upućuju kao da je on kriv za situaciju u Crnoj Gori, a zaboravlja se, podseća, da je Andrija Mandić kazao da niko nije više uradio za srpski narod nego srpski predsednik, a da je Milan Knežević u poruci Amfilohiju upitao – zašto proklinje Aleksandra Vučića, a ne Mila Đukanovića.

Na pitanje da li je Beograd uporište Mila Đukanovića, rekao je da ne misli da to ima veze sa Đukanovićem, već više sa stavovima, uglavnom u regionu, da je Srbija za sve kriva.

“Pozicija nekih je da Srbi predstavljaju krivce. Šta god da se desi, Srbi izazivaju…”, primetio je i podsetio da je Željko Komšić napao strategiju odbrane u kojoj se navodi da će Srbija, u skladu sa Dejtonom, očuvati Republiku Srpsku…Posle i Dodik…Jedan nas je napao zato što pominjemo Republiku Srspku, a drugi nas je napao zato što pominjemo BiH”, ilustrovao je Vučić stalno pripisivanje krivice Srbima.

“Evo, po pitanju Crne Gore: za šta smo mi krivi sada? Je l’ smo mi predlagali zakon?”, zapitao je.