U Cernici kod Gnjilana nožem teško povređen Srbin

Incident se dogodio oko 17 časova u selu Cernica, potvrdio je za Kosovo onlajn regionalni portparol Kosovske policije Ismet Hašani.

Povredeni Srbin je prebačen u bolnicu u selu Pasjane, a odatle u Gnjilane, odnosno za Prištinu, rekao je Hašani.

Hašani je rekao da je osumnjičeni, koji je poznat policiji, u bekstvu i da se za njim traga.

noz, oruzije, ubistvo,

Na lice mesta su izašli policijski istražitelji.

Prema recima Stojkovića, teško povređeni S.J. nije ni slutio ništa kada mu je večeras na vrata kuće zakucao komšija Albanac sa kojim je od ranije imao loše odnose.

Čim je otvorio vrata došlo je do sukoba i zadobio je pet uboda u leđa. Napadač je odmah pobegao, a supruga S.J. je brzo pozvala u pomoć komšije koje su ga prevezle u bolnicu.

Stojković navodi da su stanovnici ovog sela, u kome žživi oko 70 Srba, veoma uznemireni i uplašeni.

U multietničkom selu Cernica, udaljenom desetak kilometara od centra Gnjilana, danas je ostalo da živi oko tridesetak srpskih porodica, dok ih je pre oružanih sukoba bilo tri puta više.

Od 1999. godine sedmoro Srba je ubijeno u Cernici uključujući i dete od 3 godine, navodi Kosovo onlajn.

Kancelarija: Napad u Cernici, strah i strepnja za Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je hitno utvrđivanje motiva današnjeg napada na Stanišu Jovanovića, kažnjavanje počinioca i osiguranje fizičke bezbednosti za meštane Cernice.

“Napad na Stanišu Jovanovića, kome su nanete višestruke povrede nožem, pokazao je da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema predaha, te da su osuđeni da i pretpraznične dane proživljavaju u strepnji i strahu”, ukazuje Kancelarija u saopštenju.

Oni navode da ne ulazeći u motive ovog napada, čiji je počinilac bio dvadesetogodišnji Albanac, moraju da konstatuju da se mesecima na Kosovu i Metohiji podgreva antisrpska atmosfera, koja svakako ne deluje destimulativno na potencijalne nasilnike.

“Kada se stvori društvena klima u kojoj su napadi na Srbe i njihovu imovinu postali nešto što se toleriše i što ne izaziva najširu osudu, onda se napadi zaista i događaju”, navodi se u saopštenju.

Zahtevamo od svih stranaka i privremenih institucija u Prištini da prekinu sa progonom Srba, jer kada se, kako kažu, čitav politički establišment i pravosuđe upuste u hajku na Srbe i Srbiju, onda neminovno svaka devijantna osoba to može protumačiti kao davanje saglasnosti za svaki individualni čin nasilja.

“Na Kosovu i Metohiji događa se vladavina nasilja i ponovo upozoravamo međunarodne činioce da je poslednji trenutak da se razuzdanom albanskom šovinizmu stane na put”, poručuju iz Kancelarije za KiM.