Marković o paljenju zastave i poslednja opomena Amfilohiju

“U Crnoj Gori postoji bezbednost srpske imovine i građana i ovde nisu ugroženi. Posredi je politička manipulacija koja želi Crnu Goru da predstavi kao nebezbednu zemlju” rekao je Marković.

“O Crnoj Gori se ne može odlučivati van Crne Gore, Crna Gora je samostalna država”, kazao je Marković.

crna gora dusko markovic

On je rekao i da ako je vlastima Srbije potrebno bilo kakvo objašnjenje u odnosu na ovaj zakon mogu ga dobiti u svakom trenutku i da je Vlada Crne Gore otvorena za taj dijalog.

“Crna Gora poštuje Srbiju, Crna Gora poštuje institucije Srbije, poštuje njihova znamenja i tako će se odnositi prema njima i u budućnosti”, kazao je Marković, navodi se u saopštenju crnogorske vlade.

Crnogorski premijer je istovremeno uputio, kako je naveo, poslednju opomenu mitropolitu Amfilohiju i sveštenstvu, za koje je rekao da treba da se vrati u hramove, a ne da poziva na otpor na ovakav način.

“Poziv za dijalog je otvoren, a Amfilohiju kažem da ne podstiče nerede, ovo je poslednja opomena”, poručio je Marković.

Dodao je da je dijalog praksa vlade i da je to ponovio i mitropolitu Amfilohiju.

Time, kazao je, ne napada “mitropolita SPC”, već samo apeluje da se ne zloupotrebljavaju verska osećanja građana.

“Ako je mitropolit spreman, već od sutra možemo da razgovaramo”, rekao je Marković, koji je u noći usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti odbio predlog mitropolita Amfilohija da se glasanje odloži do iza Božića.

“Pozivam sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrate u crkve i hramove, da pozovu vernike da služe i da borave u hramovima da ih ne pozivaju na otpor i pružanje otpora vlastima u odnosu na ovaj zakon jer se iz crkava i hramova i njihovih liturgija izlazi na ulice projektuju se neredi i napadi na policijske službenike na građane i imovinu”, rekao je Marković dodajući da Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda i napade na državne službenike.

Za političke stranke je rekao da mogu da organizuju proteste, ali u skladu sa zakonom i zapretio da će, kako je rekao, svako huliganstvo biti sankcionisano.

Marković je poručio građanima Crne Gore da su sigurni i da je država tu da im obezbedi sigurnost.

On nije želio da komentariše podizanje optužnice protiv nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, preneo je Radio Antena M.