Čović: Nismo hteli rizik, incidenti nisu mogli da se isključe

Naveo je da košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali danas za Podgoricu jer nisu dobili bezbedonosne garancije u trenutku nestabilne situacije u Crnoj Gori, a na sve to meč je nosio dodatni rizik zbog ispada navijača dva kluba u međusobnim susretima.

nebojsa, covic

“Crvena zvezda nije imala nameru da politizuje najnovije događaje u Crnoj Gori na zakon koji je tamo usvojen. Svi znamo da je Crvena zvezda identitetom vezana za Srbiju u smislu reprezentativnosti i nije problem zaključiti da naše učešće može da donese političke insinuacije. Stupili smo u kontakt sa našim bezbednosnim organima, ne da bismo se pokrivali državom, isto tako i sa predstavnicima ABA lige, i opisali određene rizike. Tada je procenjeno da ne može da se isključe mogući incidenti na nacionalnoj osnovi za igrače i stručni štab Crvene zvezde, a meta napada mogu da budu navijači Crvene zvezde”, rekao je Čović na vanrednoj konferenciji za medije na Malom Kalemegdanu.

Naša procena je bila da se utakmica odloži za 24. februar, iako nam odgovara da se igra večeras zbog gustog naseg rasporeda, podvlači Čović.

“Nismo hteli da budemo učesnici nečeg što nosi visok rizik. Jedna razbijena glava vredi više od bilo kakvih utakmica i pobeda. Zasto je problem pomeriti utakmicu za sedam, 10, mesec dana?”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Crvena zvezda je sama donela odluku nakon konsultacija sa srpskim bezbednosnim organima, iako su crnogorski davali garancije isto kao i u aprilu ove godine, kada su viđene nemile scene.

“Kod njih se ništa nije promenilo. Na osnovu čega da donesemo drugi zaključak osim rizika? Zašto bismo bili učesnici nečega što se, nažalost, dešava u Crnoj Gori. Nadam se da će prestati…Ako žele ključni performans sa Zvezdom, održaće ga bez nas”, naveo je Čović, uz osvrt i na to da predstavništvo ABA lige nije iznelo jasan stav.

Kao pravi primer izneo je najveću utakmicu španskog fudbala između Barselone i Real Madrida baš ove sezone, takođe odloženu iz sličnih problema u Kataloniji.

“Iako znam da su iz Budućnosti uradili sve da prođe bez incidenata, neke stvari nisu do njih. Pitam se samo zbog čega tolika tvrdoglavost da se ne odloži meč”, uputao je on.

Čović je govorio i o odnosu predstavnika ABA lige prema Crvenoj zvezdi.

“Zvezda predstavlja perjanicu regionalne lige. Pristup prema nama govori da ne postoji realno uvažavanje, prave pritisak kada već ne mogu ništa da nam urade na terenu. Jednom smo se opekli 2018. godine…Ne može Zvezda kao regionalni, evropski i svetski brend, da se potcenjuje i ‘gazi’. Ne znam kakva bi liga bila bez Crvene zvezde, ne bih voleo da se desi, ali ne može da se isključi…Ne pretimo, osim što se pitamo stalno zašto nema kompromisa”, kazao je Čović.

Prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda je posebno naglasio da se vodi parolom “Sačuvaj me Bože arogancije velikog i osetljivosti malog”.

“Apelujem da se dozovemo razuma. Kao inžinjer nisam se školovao da bih rušio, već gradio. Čvrsto branimo svoje stavove, a to možda nije prijatno na ovim prostorima. Zvezda je postojala mnogo pre ABA lige i nadživeće mnoge”, zaključio je Čović.

Direktor Crvene zvezde Filip Sunturlić kaže da je klub predvideo kakav bi scenario mogao da bude.

“Sport i politika moraju da se odvoje, bavimo se košarkom. Najveći gubitnici, oni koji najviše žale su igrači i stručni štab. Boli nas jer smo hteli da se odmerimo sa velikim sportskim rivalom. Koliko god da naše kolege iz Budućnosti se trudile, ne možemo da projektujemo šta može da se desi na tribinama i ispred sportske dvorane”, poručio je Sunturlić.

Kako je naglasio, Zvezdi nikako ne odgovara da ne izađe na teren u Podgorici, posebno što je u ulozi šampiona ABA lige.

“U Evroligi igramo sa mnogo jačim rivalima, pa nam ni Podgorica ne bi predstavljala problem. Predlog za novi datum je nešto normalno”, zaključio je on.

Utakmica 13. kola ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde trebalo je da se igra večeras od 18 sati u hali Morača.

Beogradski klub tražio je od ABA lige da se večerašnja utakmica odloži, zbog napete političke situacije u Crnoj Gori.

Rukovodstvo ABA lige nije odgovorilo na ovaj zahtev, a KK Budućnost nije prihvatilo zahtev da se utakmica odloži, jer smatraju da su ispunjeni svi bezbednosni uslovi za održavanje meča.

zvezda, lazic

Košarkaši Crvene zvezde napustili su avion neposredno pred poletanje i nisu otputovali u Podgoricu na meč 13. kola ABA lige protiv Budućnosti, prenosi RTS.

Iako su bili već u avionu na letu za Podgoricu, koji je bio zakazan za 10.10, košarkaši crveno-belih su neposredno pred samo poletanje izašli iz aviona i nisu otputovali za glavni grad Crne Gore.

Kako saznaje RTS to je odlučeno iz bezbedonosnih razloga pošto nisu imali čvste garancije da će imati garantovanu bezbednost u Podgorici.

Niko od zvaničnika kluba, igrača, niti trener Šakota nisu hteli da daju izjave. Direktor kluba je najavio da će uskoro izdati zvanično saopštenje.

Duel 13. kola ABA lige između košarkaša Budućnosti i Crvene zvezde bio je zakazan za 18 sati u hali “Morača”.

zvezda32

Čelnici Crvene zvezde obratili su se rukovodstvu ABA lige sa predlogom da se utakmica sa ekipom Budućnosti odloži zbog složene političke situacije.

KK Budućnost: Očekujemo Crvenu zvezdu u Morači

“KK Budućnost ima dovoljno iskustva kada su u pitanju igre koje ni na koji način ne pripadaju sportskom terenu. Očekujemo Crvenu zvezdu u Morači na utakmici u 18 sati. Budućnost će se boriti za pobedu i ostanak na prvom mestu na tabeli ABA lige”, navodi se u saopštenju podgoričkog kluba.

ABA potvrdila da nema odlaganja meča

Košarkaški klub Budućnost saopštio je da je od crnogorske policije informisan da ne postoje razlozi za odlaganje utakmice 13. kola regionalne lige protiv Crvene zvezde.

“KK Budućnost obaveštava javnost o prijemu službenog dopisa kojim ABA liga potvrđuje da je od Uprave policije službeno informisana da ne postoje razlozi da se večerašnja utakmica u Podgorici ne odigra, jer sigurnost igrača i stručnog štaba ni u kom slučaju nije ugrožena, kao i da će se od momenta dolaska gostiju u Crnu Goru, boravka u njoj za vreme trajanja utakmice i nakon nje osećati bezbedno. Kapije SC “Morača” će biti otvorene od 16 sati, te košarkaški klub Budućnost moli sve navijače da dođu što ranije u dvoranu kako bi se izbegle gužve na ulazima. Klub i ovom prilikom ističe da od svojih navijača očekuje domaćinski doček gostiju i fer i sportsko navijanje”, navodi se u saopštenju podgoričkog kluba.

Veljović: Policija garantuje bezbednost košarkašima Zvezde

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović saopštio je danas da su preduzete sve neophodne mere i radnje u cilju bezbednog odigravanja košarkaške utakmice beogradske Crvene Zvezde i Budućnosti u Podgorici.

“Uprava policije garantuje da će se igrači Crvene Zvezde od momenta dolaska u Crnu Goru, boravka u njoj i za vreme trajanja utakmice i nakon nje osećati bezbedno”, navodi se u Veljovićevom saopštenju, koje je preneo podgorički portal Analitika.

Veljović tvrdi da ne postoje ni najmanji razlozi da se ova utakmica ne odigra, jer ništa ne ukazuje da može doći do incidenata koji mogu ugroziti bezbednost članova KK Crvena Zvezda, piše u dopisu Veljovića rukovodstvu ABA lige.