Regionalna konferencija Srpskog PEN centra Evropa: 30 godina posle pada Berlinskog zida

Da li je naše društvo bilo spremno da prihvati posledice tog događaja i koliko smo se snašli u tome – bila je tema regionalne konferencije Srpskog PEN centra Evropa.

berlinski, zid

“Zid je pao. Stotine zapadnih Berlinaca dočekali su svoje sugrađanine sa istoka, porodice su spojene. Slavili su ujedinjenje. Razlike, iako bleđe nego pre tri decenije, i dalje su primetne. Da li je društvo razumelo rušenje zida i gde smo danas?”, neke su od tema skupa.

Događaj koji je svet pretvorio u turističku atrakciju, za istočnonemačkog pisca Šulca predstavlja gubitak otadžbine, ma kakva ona bila, dok je za druge vrsta iluzije. Šta je on predstavljao Slovencima?

Kao jedna od posledica je i radikalna promena sveta, istakli su učesnici konferencije, ali i da su društveni odnosi ranije bili mnogo bolji. Ipak skinute su ideološke stege pod kojima je kultura delovala izvan i unutar gvozdenog zida.

Kakav je uticaj pada Berlinskog zida iz društvene, kulturne perspektive i kakav je njen uticaj na političke prilike na evropskom kontinentu – biće tema i poslednjeg dana Regionalne konfrencije, a razmišljanja o tome i zaključci će biti pretočeni u knjigu.