Palmer: SAD žele međusobno priznanje Beograda i Prištine

“Kada bi priznali jedni druge, mogli bi da reše sporna pitanja kao susedi”, rekao je Palmer za regionalnu televiziju N1 Sarajevo.

palmer, metju

Prema njegovim rečima, potrebno je da Beograd i Priština “sednu za sto, postignu dogovor i zajedno nacrtaju put ka evropskoj budućnosti”.

Palmer je izjavio “da je povod za pregovore to što i Srbija i Kosovo teže ka Evropi i da je nephodno videti kakvi kompromisi su neophodni da bi se ostvario napredak”.

“Potreban je sporazum koji će javnost na obe strane prihvatiti i podržati kao najbolji put napred”, naveo je Palmer i dodao da je važno da taj sporazum bude “sprovodiv, pravičan i trajan”.

On je rekao i da ima veoma dobru saradnju s izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom i da to nije prvi put da SAD imenuju dva specijalna izaslanika za isto pitanje.

Izaslanik državnog sekretara SAD za zapadni Balkan rekao je “da je zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na partnere koje su same izabrale”.

Palmer je rekao “da SAD žele da zapadni Balkan postane deo “porodice evropskih zemalja” i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital”.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao “da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije”.

“Mislim da smo za sve na zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona”, izjavio je Palmer i dodao “da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku “nije dobro za napredak”.

On je ipak rekao i “da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje”.

Po njegovim rečima, “ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati zapadni Balkan u tim težnjama”.

Palmer kaže “da eventualni novi sporazum o Bosni i Hercegovini, takozvani “Dejton dva”, nije u fokusu američke politike, jer “ne bi optuživao Dejtonski sporazum za nefunkcionalnost vlasti u BiH””.

“Ne radi se tu o ustavu i Dejtonu, nego o liderima u BiH koje građani biraju da vode zemlju… Lideri treba da prihvate svoju odgovornost i rade na nalaženju kompromisa u vođenju zemlje”, izjavio je američki diplomata.

Palmer je naveo da SAD sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom komuniciraju, iako je pod američkim sankcijama, jer poštuju instituciju Predsedništva.

“Poštujemo tu instituciju i sastajemo se s njim u tom kapacitetu, da bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i načinima kako da pomognemo evropskom putu i šta Dodik može da učini tim povodom”, rekao je Palmer i dodao da je Dodik stavljen na “crnu listu” zbog osporavanja Dejtonskog sporazuma i da bi SAD “bile srećne” da mogu da ga skinu sa te liste.

Palmer dodaje “da SAD podržavaju suverenitet Bosne i Hercegovine i da će reagovati na pokušaje da se on naruši”.

Prema njegovim rečima, “cilj SAD je jačanje institucija BiH da bi ta zemlja mogla zadovoljiti kriterijume za članstvo u EU”.

Upitan o navodima da je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik najveći ruski saveznik u regionu, Palmer je rekao da “ne želi da personalizuje stvari”.

“SAD imaju ciljeve na zapadnom Balkanu i u svojim odnosima s BiH. Sa svim relevantnim vlastima želimo da radimo na evropskoj budućnosti za građane i to je ono što građani žele za sebe, da lideri na tome rade”, izjavio je Palmer.

On je naveo i da su neke odluke i izjave koje dolaze iz Republike Srpske, kako kaže, “problematične”.