Linta najoštrije osudio najnovije pretnje smrću Pupovcu

“Ustaške snage nastavljaju nekažnjeno i gotovo svakodnevno da ispisuju srbomrzačke grafite i poruke mržnje širom Hrvatske s ciljem da se pošalje jasna poruka Srbima da se isele ili asimiluju. Jedan od desetina hiljada srbmrzačkih grafita jeste i grafit ispisan u obliku igre vešanja ispod kojih piše Pupovac. Sigurno je da naredbodavci i počinioci ovog kukavičkog i fašističkog čina neće biti pronađeni a kamoli osuđeni za navedeni zločin iz mržnje”, navodi Linta u izjavi koju je dostavio medijima.

miodrag linta jpg

“U pitanju je”, kako tvrdi, “jedan od mnoštva dokaza da u Hrvatskoj vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti zbog toga što se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću”.

Linta apeluje na novoizabranu Evropsku komisiju “da pošalje jasnu poruku vlastima u Hrvatskoj da je neprihvatljivo da se u jednoj članici Evropske unije otvoreno rehabilizuje fašizam i nacizam i brutalno krše temeljne vrednosti Evropske unije tj. ljudska prava, vladavina prava i antifašizam”.

Prema njegoviom rečima “to potvrđuju brojne činjenice od nekažnjene upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, ispisivanja desetina hiljada srbomrzačkih grafita do državne komemoracije ubijenim “ustaškim zlikovcima u Blajburgu””.

“Hrvatska vlast svojim postupcima i nečinjenjem toleriše i čak podstiče netoleranciju i govor mržnje. Očigledno je da Hrvatska sve više postaje faktor nestabilnosti jer ne poštuje sopstveni Ustav, zakone, međunarodne ugovore i konvencije koje je potpisala”, zaključio je Linta.