Jazzire u Subotici od petka

SUBOTICA –

Jazziré je mali gradski, kulturni događaj, a u isto vreme za pojedine i kulturološki šok, koji se ne povladava pomodarskim trendovima. Ovaj put na festivalske bine pored domaćih muzičara dolaze umetnici iz Mađarske, Poljske, Hrvatske, Švajcarske, Portugala, Urugvaja, Švedske, Austrije i Srbije… Decembarski deo programa se održava u Pozorištu/kazalištu “Kosztolányi Dezső” színház. Ulaz je slobodan. 

Mezei Szilárd nastupa u petak, od 20 sati a izvodi savremenu improvizovanu muziku, uglavnom sopstvene kompozicije. Istražuje odnose između kompozicije i improvizacije, slično aleatoriji Vitolda Lutoslavskog ili kreativnim metodima Entoni Brekstona, uključujući elemente džeza i tradicionalne muzike podneblja sa kojeg potiče. Kao mlad muzičar, sledio je put Bartoka i Sabadoša. Mezei je takođe vrlo aktivan na polju komponovanja scenske muzike, a radi i nastupa sa nekim od svojih brojnih ansambala.

Trenutno mu je najaktivniji sastav “Túl a Tiszán, innen”, ali na ovogodišnjem Jazziré festivalu nastupa solo, svirajući kontrabas i violu.

subotica, dzez, 1

Reč je o sasvim sigurno, najplodnijem vojvođanskom kompozitoru danas, čijih se više desetina albuma nalazi dostupno i na internetu (npr. Bandcamp-u).

Dvojac “Padanje”. Kurzmann i Gustafsson – bave se improvizovanom muzikom, čije korenje uvezuje mnoge slojeve prethodnih, ali i nadolazećih tradicija. U vrlo niskim dinamičkim sferama, u kojima se poezija i muzika stopaju u nešto gde se nepoznato susreće i menja… To je improvizovana i eksperimentalna muzika, elektro akustična muzika, i buka, i fri-džez, savremeni gruv, rok i još mnogo toga. Dodatna napomena za predstavnike medija koji ređe prate dešavanja na fri-džez sceni, je da Mats Gustafsson slovi za trenutno najpoznatijeg evropskog muzičara ovog žanra! Oni nastupaju od 20.30 minuta. 

subotica, dzez

O festivalu

Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike – pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival. Jedanaestu godinu za redom Jazziré festival publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode.

Festival podržavaju Grad Subotica, Savremena galerija Subotica, Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház, Austrijski kulturni forum i Infostud.