Šta je “prava mera” za prosečnu penziju?

Krkobabić je rekao da je za PUPS veoma bitno da se utvrdi odnos prosečne penzije prema prosečnoj zaradi.

“Taj utvrđeni odnos predstavlja crvenu liniju, a za nas iz PUPS-a i Saveza penzionera Srbije je da prosečna penzija ne bi smela da padne ispod 50 odsto prosečne zarade”, kazao je Krkobabić.

penzioneri

Predsednik PUPS-a je rekao da je dobro što su penzije redovne i sigurne i da za njih garantuje država, ali da mora da se insistira da se sva pitanja u vezi sa penzijama budu sistemski rešavana, pre svega način usklađivanja penzija, kako bi se isključila bilo kakva arbitrarnost.

“Vrednosni stav PUPS-a je tri P (penzije prate plate u javnom sektoru), ali i Savez penzionera Srbije i PUPS prihvataju predloženi način usklađivanja penzija, sa modifikacijom koja će biti deo amandmana”, naveo je Krkobabić.

On je naveo i da je imperativ izrada socijalnih karata kao preduslova za definisanje bilo kakve ozbiljne socijalne politike.

Na pitanje novinara da li PUPS očekuje podršku Saveza penzionera Srbije na predstojećim izborima, on je kazao da se to podrazumeva, da su Savet i PUPS u neraskidivoj simbiozi i da deluju za dobrobit svih penzionera Srbije.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić kazao je da će poslanici PUPS-a, na predlog Saveza, predložiti amandmane na izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima bi se modifikovala formula za usklađivanje penzije.

Prema njegovim rečima, Savez je kao reprezentativna organizacija penzionera Srbije, podržao stav države da se visina penzije uredi na sistemski, predvidiv način, po tzv. švajcarskoj formuli, koja je već primenjivana u Srbiji od 2002. do 2005. godine.