Joksimović sa delegacijom Evropskog parlamenta

Jadranka Joksimović je upoznala sagovornike sa trenutnom situacijom u procesu evropskih integracija i planovima i aktivnostima Srbije u nastavku pristupanja. Ona je istakla da je naša država opredeljena da nastavi evropske integracije i sprovodi reforme koje razumemo kao najbolji model za napredak, ali i sveukupi razvoj države i društva. Joksimović je ukazala da su za Srbiju i građane posebno važne reforme u segmentima vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, slobode medija i ekonomije i da se njima posvećuje poseban značaj. Učinak reformi u navedenim oblastima prepoznali su, prema njenim rečima, i strani investitori kroz povećan interes za ulaganje u srpsku privredu.

joksimovic,, delegacija, ep,

Ministarka smatra i da bi upravo zbog pozitivnih rezultata reformi, pre svega u vladavini prava, Srbija do kraja godine, od četiri tehnički pripremljena poglavlja, trebalo da otvori jedno ili dva. U tom smislu, ona očekuje da će do kraja godine, tada se završava predsedavanje Finske Savetom EU, biti održana Međuvladina konferencija. Time bi se potvrdilo i da će nova EK nastaviti da sprovodi kredibilnu politiku proširenja – akt koji je 2018. godine ustanovila prethodna. Joksimovićeva je, takođe, istakla važnost pozitivnih izjava novog predsednika EK Ursule von der Lajen, o evropskoj budućnosti regiona.

Ona je precizirala i da bi za Beograd bilo jako bitno da EU predoči svoje interese i utvrdi model nastavka politike proširenja. Ona je rekla da Srbija razume okolnosti u kojima je EU i njenu potrebu da se menja, ali i da očekujemo da se dodatno ne usporava proces pristupnih pregovora Srbije.

Ministarka za evropske integracije istakla je da je inicijativa predsednika Aleksandra Vučića, koju su podržali premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama, najbolji primer opredeljenja Srbije da, u skladu sa najboljim vrednostima i tekovinama EU, podstakne i osnaži regionalnu saradnju i povezivanje u regionu, jer su slobodan protok ljudi, robe i kapitala osnovne vrenosti EU.

Članovi delegacije EP Veber i Bilčik apostrofirali su da je evropska perspektiva Srbije važna kako za samu EU, tako i za region. Poseta delegacije EP i grupacije EPP, neposredno po formiranju EK, upravo to i potvrđuje. Naglasili su da napredak Srbije u procesu evropskih integracija treba da bude valorizovan u skladu sa postignutim rezultatima, čime bi se obnovio kredibilitet posvećenosti EU politici proširenja. Istovremeno, potvrdili su da će EP nastaviti da podržava naš evropski put i ocenili da se Srbija potvrdila kao pouzdan kandidat za prijem u EU, država na koju EU računa i važan činilac stabilnosti regiona. Istovremeno, akcentovali su i da će politika proširenja biti jedan od prioriteta u radu EP i nove EK .