Dobija li Crna Gora “Dan Njegoša” praznik kulture?

DF je taj predlog aktuelizovao i u oktobru prošle godine, ali je crnogorski parlament odbio da o tome raspravlja.

njegos jpg

Predviđeno je da se taj dan obeleži održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

Izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima, koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, DF predlaže novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pesnika i filozofa.

“Njegova dela svrstavaju se u red najznačajnijih dela južnoslovenske i svetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svetu unazad dva veka, a činjenica da su njegova dela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost“, kaže se u obrazloženju”, preneo je portal RTCG.

Ističe se da Njegoševo književno delo promoviše najveće ljudske vrednosti na kojima su izgrađeni savremeni svet i društvo, a to su sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti.

Navodi se da je zbog veličine njegovog lika i dela Petar drugi Petrović Njegoš postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

“Tako bi se i u budućem periodu, generacijama koje dolaze, približio značaj njegovih dela, koja na ponos svakoga u Crnoj Gori stoje u ravan sa najznačajnim delima svetske književnosti, a Njegoš se ceni u svetskoj književnosti kao jedan od najvećih velikana”“, kaže se u obrazloženju.

Izmena Zakona o državnim i drugim praznicima predložili su 17 poslanika DF-a.