Dačić sa Cerarom: Srbija je na evropskom putu

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, Dačić je rekao da Srbija ostaje na evropskom putu bez obzira na to što, kaže, postoje različite smetnje kad je reč o stavovima same EU o brzini i načinu vođenja pregovara, kao i dinamici procesa proširenja.

dacic

“S druge strane, Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese koji su pre svega vezani za zaštitu našeg teriorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova, mora da ima veoma balansiran odnos kad je reč o ključnim političkim akterima na međunarodnoj političkoj sceni”, naveo je Dačić.

Sa Slovebijom se, kaže, traže zajednički interesi i o onim stvarima oko kojih ne postoj saglasnost, kao što je pitanje Kosova.

“Mi uvek iznosimo argumentaciju koja u suštini traži jedno razumevanje za našu poziciju i za potrebu, našu želju da se dođe do kompromisa”, rekao je Dačić.

Naglasio je da Srbija želi da bude konstruktivan faktor u regionu, faktor stabilnosti i pomirenja i mira u regionu.

Dačić kaže da je veoma važno da imamo dobru ekonomsku saradnju sa Slovenijom, kao i da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila 1,1 milijardi evra i da postoji zainteresovanost za dalji razvoj ekonomskih odnosa.

Ekonomska saradnja će biti, navodi Dačih, jedan od tema zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije.

O svim pitanjima poput kulturnog nasleđa, sukcesije i položaja Srba u Sloveniji, dodao je Dačić, razgovara se u prijateljskom tonu i sa željom da se reše problemi koji su nasleđe naše prošlosti.

Cerar, koji je u Srbiji prvi put od kako je ministar spoljnih poslova, rekao je da se priprema teren za zajedničku sednicu vlada Srbije i Slovenije i da veruje da će ona biti u konstruktivnom duhu, pre svega kada je reč o privrednoj saradnji za koju kaže da je odlična.

Kako je rekao, prema podacima Slovenije, spoljnotrgovinska razmena premašila je prošle godine 1,5 milijardu evra i Srbija je druga država po visini slovenačkih investicija u inostranstvu.

Cerar je najavio i da će se večeras sastati sa slovenačkim preduzetnicima u Srbiji.

Naglasio je da se Slovenija više nego bilo koja druga država EU zalaže za priključenje Zapadnog Balkana EU.

“Tu vidimo Srbiju kao značajnog aktera. Podržavamo svako povezivanje, saradnju, i želimo da to povezivanje bude što šire i da uključi štvo više aktera”, kazao je Cerar i naglasio da će Slovenija i dalje da podržava pridruživanje Srbije EU.

“Već sada smo postavili pitanje integracije Zapadnog Balkana u EU među ključne prioritete našseg predsedavanja”, poručio je Cerar te istakao da je dijalog Beograda i Prištine od velikog značaja i da ne sme da zastane.

“Veoma je važno šta će se desiti na Kosovu, kakva će biti buduća vlada i da li će biti kooperativna. Carine od 100 odsto nisu bile korak u tom pravcu”, ocenio je Cerar koji će se sutra sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Upitan o francuskom predlogu u vezi sa proširenjem EU i da li je još u dilemi da li je Srbija na evropskom putu, Cerar je kazao da je izazvao burne reakcije kada je rekao da od Srbije očekuje da jasno pokaže da je na evropskom putu.

“U to ne sumnjam. Važno je da se taj evropski put često artikuliše, važno je da se taj signal ponavlja”, rekao je Cerar.

Bio je, kaže, razočaran kada EU nedavno nije usvojila odluku o pozivu Severnoj Makedniji i Albaniji da pristupe pregovorima.

“Mislim da je to bio pogrešan korak. Nismo se držali svojih obaveza i ljudima smo oduzeli nadu. Slovenija će se zalagati da tu grešku ispravimo”, rekao je Cerar i poručio da EU mora da otvara vrata, a ne da ih zatvara.

Naglasio je da cilj ne sme da bude odlaganje procesa proširenja ili bilo kakvo njegovo zamrzavanje.

Dačić: Kakva metafora, to je poziv na ubistvo

“Stavljanje mete na nekoga teško se može nazvati metaforom, to je poziv na ubistvo”, ocenjuje Dačić naslovne strana NIN-a i Danasa na kojima je kao meta predstavljen predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On dodaje da ima utisak da se nikada neko tako brutalno nije obračunavao sa političkim protivnikom, kao što se to danas rade sa predsednikom Aleksandrom Vučićem stavljajući mete na njega.

Naveo je da se iz dana u dan ponavljaju pretnje predsedniku, da mu se stavljaju mete, izmišljaju i ponavljaju laži o njemu i njegovoj porodici, a da se onda za to govori da je u pitanju metafora.

“Kad stavite metu na nekog teško da je to metafora, to je poziv na ubistvo”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom i podsetio da se listu “Identitet” uoči ubistva premijera Zorana Đinđića pojavio tekst “Đinđić meta slobodnog strelca” .

“Šta sad ovo znači? Da je Vučić meta slobodnog strelca ili osam slobodnih strelaca”, upitao je Dačić.

Naglasio je da je stavljanje mete strašno i nedopustivo, da je to medijska i politička priprema za nasilje i da to više nije politička borba.

“Obaveza svih je da se založe da se ovakvo ponašanje suzbije. Svako ćutanje može da znači i odobravanje”, rekao je Dačić.

Političari, kaže treba da se bave politikom, a onaj ko priziva nasilje nije političar i prema njemu treba da se primenjuju sve odredbe iz krivičnog Zakonika i Zakona o prekršajima.

Dačić je rekao da ne veruje da u Sloveniji neko nekom stavlja metu, jer to, kaže, prevazilazi sve oblike političke borbe.