Vučić: Opet su Srbi prijavljivali Srbe UŽIVO

Suočeni smo sa ofanzivnim delovanjima obaveštajnih službi, kaže predsednik Srbije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izvor: B92, Tanjug

Foto: Tanjug/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Foto: Tanjug/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Sednica saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je danas u 18 sati.

Vučić je sednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski bezbednjak, a nakon sednice Saveta biće poznato više detalja o ovom slučaju čiju pozadinu, po nalogu predsednika, istražuju srpske bezbednosne službe.

“Rade sa dva cilja. Jedno je prikupljanje obaveštajnih podataka da bi uticali na promenu politike Srbije, a drugo je sagledavanje moći i kapaciteta Srbije, kako bi smanjili delovanje Srbije. U skladu sa tim mi smo mere naše kontraobaveštajne zaštite ojačali poslednjih godina. Najviše u interesu naše vojske. Koriste bolje i veće mere zaštite od obaveštajnih delovanja”rekao je predsednik Vučić.

“Da običnom naordu u dve reči kažem- značajan broj zemalja iz regiona, ali i velike sile, nekada legalnim, a nekada nelegalnim putem, želi da dođe do saznanjia o Vojsci Srbije, o našoj opremi, ali i do različitih drugih podataka”, kaže predsednik..

“Mi smo naše mere kontraobaveštajne službe jačali”, dodaje.

Naše obaveštajne službe su došle do saznanja da će se u Zemunu negde oko 18.00 časova, potpukovnik srpske vojske Z.K. sastati sa potpukovnikom ruske federacije Kleban, ali objavljeni snimak nije napšravila naša služba.

“Snimak nije napravila naša obaveštajna agencija. Snimak je nastao 24.12.2018. godine, kada su prateći naše službe došli do podataka da su u Zemunu potpukovnik Srbije Z.K. oko 18 sati sastati sa obaveštajcem Rusije u Zemunu. U Zemunu su uočena 3 muška lica iz audija. Našli su se kod javnog parkinga ‘Kapetanija’, a onda otišli do pivnice ‘Crna ovca'”, rekao je Vučić..

“Taj sastanak je počeo u 18.07”, kaže predsednik.

Kako navodi predsednik, potpukovnik Z.K. je ranije bio objekat obrade, i tada je već uočeno da se sastaje sa ruskim obaveštajcima.

Prema rečima predsednika, 2012. godine bio je u kontaktu sa hrvatskim obaveštajnim službama, jer je trebalo da bude posrednik prilikom predaje dokumetana o ratovima u Hrvatskoj.

O odnosima sa Rusijom, predsednik kaže ne zaboravljamo 2015. i šta je Putin za nas učinio, kao ni sve što je Rusija za nas uradila. Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i nije nikada glasala protiv Rusije, i veruje da “Putin nije bio obavešten”.

Predsednik kaže da je imao samo jedno pitanje za naše ruske prijatelje.

“Samo sam pitao Zašto? Nisam video logiku u tome”, rekao je.

“Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrstićemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti”, kaže.

Kako kaže zahvalan za oredn koji je dobio od Putina, i uložiće i lični autoritet da naši odnosi budu još bolji.

“Znajući kako se delimo: za Ruse ili za Amerikance, moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim naše interese”.

Što se tiče napada na našu namensku industriju, predsednik kaže da uvek dolaze iz jedne zemlje.

“Ljudi u Srbiji nisu primetili da su naše obaveštajne agencije uspele da uhvate Srbije koji je odnosio dokumentaciju za municiju 12,7 iz naše zemlje. Mi smo uhapsili i lice albanske i srpske nacionalnosti i privodimo ih licu pravde”, kaže, i dodaje:

“Ne možete da ostanete neutralna zemlja ako nemate svoju namensku industriju, i zato žele da je unište, i zbog toga gledamo napade na našu industriju”.

Na pisanje medija da je Kosovska policija objavila fotografije dvojice osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića u severnoj Mitrovici, januara prošle godine, Vučić kaže da su lica sa forografije studenti koji su tog jutra imali kolokvijum, i dodao da to odakle su došle informacije govori koliko je istraga neozbiljna.

“Opet su Srbi prijavljivali Srbe, i to lažno”, kaže predsednik.

Sednici u zgradi predsedništva Srbije prisustvovali su ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba, premijerka Srbije Ana Brnabić i mnogi drugi.

Među prvima su u zgradu Predsedništva stigli direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Obaveštajna afera je u javnosti pokrenuta nakon što je na internetu, a potom i u medijima, objavljen snimak na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac navodnom srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Autentičnost snimka, kao i to da se na njemu nedvosmisleno nalazi ruski obaveštajac Georgij Kleban, potvrdila je Bezbednosno-informativna agencija.

Iz Službe za odnose s javnošću predsednika Srbije ranije danas saopšteno je da će Vučić u toku dana obavestiti javnost o jutrošnjem sastanku s ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji je održan usred moguće obaveštajne afere.

Ruski ambasador nije komentarisao sadržaj razgovora s predsednikom Srbije, a pokušaj novinara Tanjuga da, po njegovom izlasku iz zgrade Predsedništva, dobije izjavu o o tome o čemu je razgovarao s Vučićem, Bocan-Harčenko je ignorisao, samo se nasmešio i ušao u automobil.

Povodom moguće špijunske afere danas je reagovao i Kremlj, u kojem su uvereni da ništa ne može da naruši odnose između Rusije i Srbije, uprkos tome što je predsednik Vučić otvorio istragu o snimku koji navodno pokazuje kako ruski agent daje novac srpskom bezbednjaku.