Glasanje o novoj Evropskoj komisiji sledeće srede

Evropski parlament glasaće o timu Urslule fon der Lajen sledeće srede, čime će biti otvoren put da nova Evropska komisija počne da radi 1. decembra.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Adam Berry/Getty Images

Ilustracija: Adam Berry/Getty Images

Kaže predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

On je rekao da će glasanje uslediti nakon što Evropski Savet podrži Komisiju koja će imati 27 članova, s obzirom na to da je Velika Britanija odbila da nominuje kandidata pre izbora u toj zemlji zakazanih za 12. decembar.

“Odlučili smo da glasamo za kolegijum komesara i ako oni budu izglasani, 1. decembra Evropska komisija može da počne de radi”, rekao je Sasoli posle sastanka predsednika političkih grupa u Evropskom parlamentu.

On je dodao da će Evropski savet izdati saopštenje o formiranju 27-člane komisije, bez obzira na to šta će se desiti u petak, kada Velika Britanije treba da se izjasni o proceduri sankcionisanja koja je pokrenuta zbog odbijanja Londona da nominuje kandidata za komesara, prenosi Politiko.

Proces potvrđivanja Evropske komisije, koji je počeo u septembru, pokazao se težim nego što se Ursula fon der Lajen nadala, nakon što su poslanici odbili nominacije iz Francuske, Rumunije i Mađarske, a njihove zamene su dobile zeleno svetlo parlamenta.

Sasoli je branio odluke poslanika, navodeći da Evropski parlament vrlo ozbiljno shvata proces potvrđivanja i da je to telo “centar evropskih procesa donošenja odluka”.