Ukrajinci tvrde: Zarobili smo zamenika ministra rata Islamske države

Ukrajinska služba sigurnosti je objavila da je pritvorila zamenika Abu Omara al-ŠiŠanija, osobe koju je Pentagon opisao kao “ministra rata” Islamske države.

Izvor: index.hr

Ilustracija: Depositphotos/ YAYImages

Ilustracija: Depositphotos/ YAYImages

Kako navode, on je prošle godine ušao u Ukrajinu s lažnim dokumentima.

Služba sigurnosti SBU je rekla da je privela Al Baru Šišanija, gruzijskog državljana, u zajedničkoj operaciji s gruzijskim ministarstvom unutrašnjih poslova i američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

U saopštenju se dodaje da je fotografija Al Bare Šišanija koju agencija posjeduje “dokaz da je uhapšen stranac uistinu traženi vođa Islamske države”.

Gruzijska služba sigurnosti je potvrdila da je Šišani uhvaćen u Ukrajini.

“Da, možemo to potvrditi. Njegovo rođeno ime je Cezar Tokosašvili”, kazala je portparolka Vika Klimičeva.

On se pridružio Islamskoj državi 2015. i bio je zamenik Abu Omara al-Šišhanija koji je ubijen u borbama 2016. SAD je nudio pet miliona dolara za informaciju o njemu.

Obojica Šišanija su rođena u planinskom delu Gruzije, gde se nalazi klanac Pankisi. Nakon pogibije Omara, Al Bara Šišani je prvo prešao u Tursku pa potom u Ukrajinu, odakle je nadgledao operacije Islamske države, navodi SBU u saopštenju.

Uhapšen je u području Kijeva, blizu jedne privatne kuće gde je živeo, dodaje se, ali bez datuma hapšenja, piše Index.hr.