U kikindskoj “Liri” obuka za šest osoba sa invaliditetom

Šestoro Kikinđana, sa višedecenijskim radnim stažom u proizvodnji, nalazi se na obuci za pakovanje zaštitne odeće u preduzeću ”Lira”, koja isključivo zapošljava osobe sa invaliditetom. Polaznike obuke, koja je preko Nacionalne službe za zapošljavanje previđena do kraja novembra, životni put primorao je da se i sada usavršavaju, uz nadu da će pronaći zaposlenje u jednoj od firmi koje se bave konfekcijskom delatnošću.

lira, kikinda

”Prilika je da se lakše zaposlim jer pripadam kategoriji teže zapošljivih lica, pa ćemo da vidimo šta će biti kada završimo obuku”, rekao je Predrag Marošanin, polaznik na obuci.

”Ovo je obuka koja znači mnogo i treba je završiti svakako. U Kikindi nema drugih firmi osim ove koja zapošljava invalide, ima nas mnogo i ne mogu svi ovde da se zaposle, ali se nadam nečemu”, rekla je Mirjana Nikolić, polaznica na obuci.

Dragica Mijić iz Kikinde stekla je dugogodišnji staž u proizvodnji, ali je sticajem okolnosti ostala bez uplaćenih dopinosa i nedostaje joj svega nekoliko meseci do odlaska u penziju. Kaže da će iskoristiti stečeno znanje na obuci kako bi se lakše zaposlila i ostvarila pravo na penziju.

”Nedostaje mi četiri meseca da bih ispunila jedan uslov za penziju. Međutim, radila sam, ali mi poslodavci nisu uplatili staž i sada mi malo nedostaje da bih ispunila taj jedan uslov”, naglasila je Dragica.

U kompaniji ”Lira” kapaciteti su trenutno popunjeni, ali bi proširenjem proizvodnje, što je u izsvesnoj meri i moguće, polaznici na obuci imali prioritet prilikom angažovanja.

”Kako se budu povećavali kapaciteti, mi ćemo imati uvid u to ko je prošao obuku kod nas i samim tim oni će imati prednost pri zapošljavanju, ne samo u našoj firmi jer ove obuke dobro dođu i drugim poslodavcima”, rekla je Jasmina Poljan, direktor proizvodnje u ”Liri”.

Zaštitna radionica ”Lira” u Kikindi, pored proizvodnje zaštitne odeće, bavi se izradom mehanizama za meko otvaranje fijoka, održavanjem zelenih površina i higijene, kao i uslužnim hemijskim čišćenjem i peglanjem odeće. U preduzeću je zaposleno više od sto radnika, a 70 odsto njih su osobe sa invaliditetom.