Palmer: Mali Šengen ima podršku Amerike

To je, ocenio je, posebno važno u trenutku kada SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a region poteze EU na planu proširenja posmatra kao povlačenje.

metju, palmer4

“Struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mesta i za Crnu Goru, BiH i Kosovo. To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu s liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak”, naveo je Palmer, koji je učestvovao na strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u Ženevi.

On je istakao da je posvećenost Srbije, Albanije i Severne Makedonije poboljšanju saradnje kroz tu inicijativu demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu i kontrolu nad sopstvenom budućnošću, prenosi B92.net.

“Upravo zato je nemogućnost Evropskog saveta da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije poslednja reč, nadamo se da će Evropski savet moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region”, kazao je Palmer.