Obeležena godišnjica oslobođenja Novog Sada

Dana 8. novembra na Mitrovdan, srpska vojska je, preko Sremskih Karlovaca, ušla u Petrovaradin, a potom ujutro 9. novembra i u Novi Sad.

proslava, petrovaradin

U Hramu Svete Petke u Petrovaradinu je tim povodom upriličen 11. festival zlatnih ansambala, odnosno koncert vokalno-instrumentalnih ansambala u čast oslobođenja.

“Želim da se zahvalim Eparhiji sremskoj, odnosno Crkvenoj opštini u Petrovaradinu na pozivu da danas zajedno obeležimo, ne samo Mitrovdan, nego i ulazak srpske vojske 8. novembra 1918. godine u Petrovaradin. To je bilo svojevrsno predvečerje čuvenog devetog novembra, kada je oslobođen ceo grad i svakako predstavlja jedan od datuma koji su obeležili dalju sudbinu i razvoj Novog Sada, jer su se nakon toga stekli uslovi da se donese odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje matici Srbiji. To je ujedno bilo i ispunjenje sna koje je vodilo naše pretke u Karlovcima 1948. godine kad je osnovana Vojvodina. Na današnji dan, pre tačno 101 godinu, naš grad je oslobođen bez žrtava, jer nije bilo nikakvih velikih borbi i stradanja, a integracija je protekla u jednom mirnom procesu što je, može se reći, oslikavalo zrelost, kako oslobodilaca, tako i onih koji su uvideli da su izgubili podršku. Značajan je bio i veličanstven doček srpske vojske koju je predvodio major Bugarski na ulicama Petrovaradina i Novog Sada, i zato se sada sećamo, i prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležavamo, ne samo deveti, nego i 8. novembar 1918. kada je i Petrovaradin zvanično oslobođen veče pre samog grada”, rekao je gradonačelnik Vučević.

vucevic, novi, sad

U okviru proslave održan je prigodan kulturno-umetnički program u kojem su, između ostalih, učestvovali i grupa pevača AKUD ”Dimitrije Koturović” iz Beograda, grupa pevača KPD “Jednota” iz Gložana, duvački orkestar ”Vlajkovac”, vokalno-instrumentalni solista Mihalj Struhar iz Bačkog Petrovca, solista na fruli, dvojnicama i gajdama Dušan Đukić iz Beograda, guslar Petar Mišović iz Novog Sada, grupa pevača, narodni i tamburaški orkestar ”Vila” iz Novog Sada, kao i Hor crkve Svete Petke iz Petrovaradina.