NATO “jasno stavio do znanja”: Ne prihvata Putinov predlog o moratorijumu na raspoređivanje raketa u Evropi

“Predsednik (Vladimir) Putin u ličnim porukama liderima NATO država i zemljama Azijsko-pacifičkog regiona pozvao ih je da se pridruže moratorijumu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa”, rekao je Lavrov i istakao da je Severnoatlantski savez dao jasan odgovor.

“Štaviše, jasno su nam stavili do znanja da NATO to neće prihvatiti”, rekao je Lavrov, preneo je TAS S.

vojska srbije rakete protivavionska odbrana

On je naglasio da će povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) izazvati negativne posledice, primećujući da su obe strane imale međusobne tvrdnje jedna protiv druge.

“Umesto da ih reše na profesionalni, konstruktivan i poslovni način, naše američke kolege bile su samo zauzete pronalaženjem izgovora za raskidanje INF-a”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, konkretne i realne mere koje je predložila Rusija koje imaju za cilj da ublaže zabrinutosti da bi se spasio sporazum, odbijene su prilično arogantno.

“Za žaljenje je što je većina članica NATO poslušala zahtev Vašingtona i nije prihvatila naš poziv da se uvere da su tvrdnje SAD-a neuverljive”, rekao je on.

U međuvremenu, Lavrov je naglasio da je, u cilju zadržavanja mogućnosti “da bi se održala predvidljivost na raketnom planu, Rusija donela odluku da ne raspoređuje rakete srednjeg i kratkog dometa sve dok američke rakete iste klase ne budu raspoređene u ovim regionima”.