Linta kritikuje predlog Odbora za veterane Sabora

BEOGRAD –

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenjuje “da je Odbor za veterane Hrvatskog sabora još jednom potvrdio da u svom radu polazi od ustaških načela, time što je”, kako navodi, “predložio da se 18. novembar obeležava kao “Dan sećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu””.

U izjavi za medije Linta komentarišući taj predlog navodi da je prava je istina “da je ustaški režim Franje Tuđmana sa svojim paravojnim formacijama izvršio agresiju na Jugoslaviju i krajiške Srbe s ciljem stvaranja etničke čiste velike Hrvatske”.

miodrag linta jpg

Krajiški Srbi su, tvrdi Linta, vodili pravedan i odbrambeni rat da im se ne bi ponovila 1941. godina kada je nad njima počinjen nezapamćen genocid.

On napominje “da je Tuđmanova vlast ukinula i Dan ustanka 27. jul, a da o tome da su članovi Odbora za veterane Hrvatskog sabora ”verni sledbenici ustaškog pokreta” svedoči i činjenica da prelažu i ukidanje Dana atifašističke borbe koji je u Hrvatskoj formalno slavi svakog 22. juna”.

Linta, međutim dodaje, “da je predsednik HDZ i hrvatski premijer Andrej Plenković formalno protiv ukidanja Dana antifašističke borbe, pre svega zbog međunarodne zajednice i međunarodne javnosti”, jer je, kako kaže, “svestan mogućih posledica takve skandalozne i anticivilizacijske odluke za Hrvatsku”.