Bilčik: Cilj da pomognem u dijalogu vlasti i opozicije

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), on je dodao da je svestan postojećih teškoća i podela, a koje su se na neki način produbile na srpskoj političkoj sceni.

bilcik,, vladimir

Zato je “moj najvažniji cilj da slušam veoma pažljivo, i na osnovu onoga što čujem da pokušam da utvrdim kako mi možemo najbolje podržati funkcionalnije odnose između Vlade i opozicije u srpskom parlamentu. Ali, takođe, i šire gledano u susret parlamentarnim izborima u Srbiji naredne godine”, rekao je Bilčik.

Povodom primedbi na stanje medijskih sloboda u Srbiji, on je podsetio da je sloboda medija uvek bila vrlo važan deo kriterijuma Evropske unije koje treba ispuniti u pristupnom procesu..

“Medijske slobode nešto su za šta moramo da se borimo širom Evrope i na šta moramo posebno da pazimo u današnjem vremenu u kojem se suočavamo sa širenjem lažnih informacija na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju”, istakao je Bilčik i dodao da su medijske slobode jedan od ključnih uslova za napredak Srbije u evrointegracijama.

On je ponovio da u procesu pristupanja Evropskoj uniji u osnovi postoje dva velika uslova koje Srbija mora da ispuni – jedan je postepeno, ali ubedljivo ispunjenje političkih, zakonskih i ekonomskih kriterijuma koji se tiču značajnih unutrašnjih reformi.

Drugi je, naveo je, naravno, paralelni i kontinuirani dijalog koji će rešiti buduće odnose Srbije i Kosova.

“Tokom prošle godine teško da smo videli ikakav napredak u tom procesu i nadam se ćemo u narednim mesecima i posebno naredne godine videti nekakav napredak u dijalogu koji se vodi na najvišem političkom nivou, ali prvo moramo da ga ponovo pokrenemo, sa novim političkim vođstvom u Prištini”, rekao je Bilčik.

Izvestilac EP je za RSE govorio i o ulozi SAD u dijalogu, ocenivši da je ona veoma važna, kao i da je bitno da se obezbedi konstruktivna saradnja Vašingtona i Brisela da pomognu Beogradu i Prištini da obnove dijalog i da se dođe do obostrano održivog rešenja.

Bilčik je ponovio i stav da Srbija pre nego što počne proces njenog učlanjenja u EU mora da okonča nedavno potpisani sporazum sa Evroazijskom unijom (EAEU).

“Mora postojati u sporazumu klauzula o izlasku. I pre nego što Srbija bude spremna za ulazak u EU, taj trgovinski sporazum mora prestati da postoji. Dakle, to će biti jedan od uslova za puno članstvo Srbije u EU. Usaglašenost po pitanju carinske unije i sa EU politikom izvoza je osnovni preduslov članstva. Tako da Srbija mora uskladiti svoju spoljnotrgovinsku politiku”, ističe Bilčik.

On je rekao da to važi i za odnose Srbije s Rusijom, jer je članstvo u EU politički izbor, koji sa sobom nosi značajne ekonomske konsekvence.

“Izazovi koji su pred Zapadnim Balkanom u ovom trenutku vezani su za potrebu fer, demokratske diskusije, zasnovane na činjenicama. Moramo biti veoma ozbiljni po pitanju toga kako analiziramo činjenice u razgovoru o EU članstvu i kako se borimo protiv dezinformacija. To je posebno bitno u diskusiji o vezama Srbije i Rusije, o političkim i posebno ekonomskim vezama”, rekao je Bilčik.

On je naveo da su veoma jasne činjenice, i da se to mora podvući kada se govori o evropskoj perspektivi Srbije, odnosno srpskoj ambiciji da se priključi EU.

“Kao što sam rekao, to je pitanje izbora, a taj izbor takođe podrazumeva da će budući odnosi između Srbije i Rusije biti drugačiji i zasnovani na pravilima koji su zajednički za EU. Zajedničku EU trgovinsku politiku i spoljnu politiku”, zaključio je Bilčik.