Vučić iz Ženeve: Vodimo odgovornu politiku

On je u izjavi za Pink televiziju rekao da misli da je sve tema “Evropa kuda i kako dalje” i šta sa Zapadnim Balkanom, ili kako to, kako je rekao neki više vole da kažu, jugoistočna Evropa.

vucic,sb, un

On više voli da koristi naziv Balkan, jer, kako je rekao, Balkan nije ništa lošiji od Ženeve i njihovih jezera, brda i dolina…

“Razgovaraćemo o svim temama i o odnosu sa Prištinom”, najavio je Vučić i rekao da je iznenađen što predstavnici Prištine neće biti prisutni na sutrašnjem skupu.

Primetivši da američki državni sekretar Majk Pompeo sutra govori u Berlinu i da će Hašim Tači najverovatnije biti tamo, Vučić je rekao da to tumači kao svojevrsnu poruku Albanaca da ih ne zanima šta misli Evropa, već im je jedino važno šta misli Amerika.

Predsednik je najavio skori susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, početkom naredne sedmice, sa kojim će, kako kaže govoriti o njegovom viđenju i strategiji, o tome šta nas zaista čeka.

Neće, dodao je, kao što je to bio i slučaj u Beogradu, razgovarati o dnevnopolitičkim temama.

“Važno je da uradimo sve što možemo, da imamo jasan plan i zbog toga je važan susret sa Makronom”, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše navode da bi SAD mogle da uvedu sankcije Srbiji, zbog kupovine ruskog naoružanja, Vučić poručuje da građani ne treba da se brinu.

“Srbija vodi odgovornu politiku, kako bi izbegli bilo koju vrstu problema”, rekao je i dodao da veruje da ćemo sve nesuglasice sa američkim partnerima uspeti da rešimo kao i do sada.

Posle Ženeve, dodao je, vraća se u Beograd, prekosutra ide u Niš, gde otvara put Pirot- Dimitrovgrad.

Ne znam da li ću ići u Zagreb na Kongres EPP

Vučić je izjavio da još ne zna da li će otputovati u Zagreb na Kongres Evropske narodne partije (EPP).

“Moji saradnici strateški to planiraju, ali sad ne mogu da kažem”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, večeras i sutra je u Ženevi, posle se vraća u Beograd, gde ima susret a ministrom spoljnih poslova Indije, a potom putuje u Niš, gde u subotu otvara autoput prema Pirotu i Dimitrovgradu.

Potom, dodao je, ide u Ohrid gde će se sastati s premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom.

“Tako da pojma nemam, daleko mi je taj 20. novembar. Mislim da oni (saradnici) još nisu doneli odluku, zajedno sa mnom. Konsultovaćemo se sledeće nedelje”, rekao je Vučić.

On je dodao da histerija koja se digla u delu hrvatske javnosti zbog njegovog mogućeg dolaska, posebno, kako kaže, kod onog njenog dela koji nikad nije bio naklonjen regionalnoj saradnji i dobrim odnosima Srbije i Hrvatske, može ponekad i da prija ,”jer to znači da dobro radite za Srbiju i svoj narod”.

Predsednik opoziciji: Srbija je uređena zemlja

Predsednik je poručio, komentarišući okupljanje ispred RTS tokom njegovog gostovanja, da je Srbija uređena zemlja i da su joj potrebni mir i normalnost.

“Mi vas tolerišemo, ne zato što smo slabi, nego zato što hoćemo da pokažemo da je Srbija demokratska zemlja u kojoj niko neće biti ubijen kao Ranko Panić, koji je samo hteo da prošeta iskaže nezadovoljstvo politikom tadašnje vlasti”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je realno da u nekoj demokratskoj zemlji studenti čekaju predsednika on je rekao da je to u redu, ali je zapitao:

“Šta studira onaj narkoman Branko Miljuš? Šta studira Bastać? A oni batinaši sa Karaburme?”

Poručio im je i da odluče da li će da izigravaju lažne žrtve ili da biju, kako su neki to poručili.

“To ti je politički program, da nekoga bijes, nećeš nikoga da bijes. Srbija će biti uređena zemlja”, poručio je Vučić.

On je dodao i da mogu da skinu njegovu sliku, ali ne mogu da skinu auto-puteve koji su izgrađeni.

“Za Kosovo ću ja da se borim i da govorim šta su naši stavovi. Oni i ne kriju da se nisu bavili problemima našeg naroda”, kaže Vučić i dodaje da taj deo srpske opozicije nije briga kako je ljudima u Leposaviću, Štrpcu, Klini…

Na pitanje šta misli o reciprocitetu na kome insistira Aljbin Kurti, kaže neka on “gura svoj posao, jos da se ujedini sa Đilasom…”.

Podsetio je i na istraživanja javnog mnjenja.

“Oni znaju gde im je mesto”, naveo je Vučić dodajući da pokušavaju histerijom, jer nemaju program.

Ponovio je i da je na RTS ušao iz Aberdareve ulice kao i pre toga, ističući i da ne postoji nikakav podzemni prolaz.

“Ne mogu da govorim o (Andreju) Plenkoviću, (Kolindi) Grabar-Kitarović i drugim normalnim ljudima u Hrvatskoj, ali postoji kod nekih ljudi stalna potreba i želja da Srbija bude unižena i slabija, pošto to nije. Srbija je sve snažnija i u ekonomskom pogledu i u pogledu političkog imidža i političkih kontakata. Onda ja to dobro razumem. Vučić je taj koji je kriv i treba osuti drvlje i kamenje po njemu”, rekao je Vučić.

On je naglasio da Srpska napredna stranka (SNS) ima najviši mogući status koji jedna politička stranka u EPP može da ima a da dolazi iz zemlje koja nije članica EU.

“To je naš posao, a da li ću imati ili ne dovoljno vremena… Nekad sam išao, nekad ne. To ćemo da vidimo”, poručio je Vučić.