Turska će pustiti izbeglice u Evropu ako Evropska unija ne pomogne

Turska žželi da uspostavi “sigurnu zonu” na severoistoku Sirije, gde kažže da se do 2 miliona sirijskih izbeglica može doseliti nakon što se region “očisti od kurdske milicije”. Ankara je u više navrata pozvala EU da pomogne Turskoj u prihvatanju više od 3,5 miliona izbeglica, prenosi Rojters.

migranti,, kamp,, francuska

“Bilo da dobijemo podršku ili ne, nastavićemo da pomažemo gostima kojima smo domaćini. Ali, ako u tome ne uspemo, tada ćemo morati da otvorimo vrata”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Orban: Bez Turske se ne može zaustaviti migracija ka Evropi

Turska je strateški partner Mađarske na polju bezbednosti i migracije i bez nje nije moguće zaustaviti nekontrolisani dolazak izbeglica u Evropu – izjavio je večeras u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban nakon razgovora s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prema rečima predsednika mađarske vlade turska policija je samo tokom ove godine zaustavila više od 350.000 migranata u pokušaju da bez dokumenata odu ka Grčkoj i Bugarskoj, a da se to nije dogodilo većina njih bi već bila na mađarskoj granici.

“U svakom slučaju smo i fizički spremni da zaštitimo svoje granice, a migranti gdegod da krenu sigurno neće neovlašćeno ući u Mađarsku”, dodao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare.

U tom kontekstu Erdogan je izjavio da se trenutno u Turskoj nalazi blizu četiri miliona izbeglica i da bi među njima mnogi želeli da se domognu Evrope.

“Zbog saradnje sa Evropskom unijom strpljivo zaustavljamo tu masu ljudi, ali je neophodno da i druga strana ispuni svoje obaveze. Ako rešenja ne bude, moraćemo da širom otvorimo vrata. Potrebna je i jedna bezbednosna zona kako bi se Sirijsci mogli vratiti u domovinu, a sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija smo se dogovorili da bi bilo poželjno organizovati jednu međunarodnu konferenciju donatora”, dodao je predsednik Turske.