Šta je Srbija ponudila na sajmu EXPO u Šangaju?

Na srpskom štandu je najviše prehrambenih firmi, koje proizvode predstavljaju pod sloganom “Arome čiste prirode”, među 3.000 kompanija koje izlažu svoju ponudu na čak 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

ana, brnabic,, kina, expo

Na sajmu su, između ostalog, predstavljena kvalitetna srpska vina, mlečni proizvodi, ali organski proizvodi od aronije, pa i oni od tartufa, na štandu iznad kojeg dominira veliki natpis “Made in Serbia”.

Premijerka je probala i čokoladu sa tartufima, a jednu je poklonila ambasadorki Kine Čen Bo, koja je zajedno sa njom i srpskim ministrima posetila sajam.

Takođe, imala je priliku da se uveri da srpske tortilje, u meksičkom ruhu, stižu i do kineskog tržišta, jer je jedna novosadska kompanija počela izvoz svog proizvoda u Kinu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da je kinesko tržište višestruko važno za Srbiju, ali da je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova, pre svega, obezbediti kvalitet, konkurentnost i kontinuiran plasman robe na tržište Kine.

On je naglasio da je Srbija značajno povećala robnu razmenu sa Kinom, u odnosu na prošlu godinu, pa je ona sada duplo veća – u prvih devet meseci plasirana je roba u vrednosti od 214 miliona dolara, dok smo cele prošle godine prodali robu za 92 miliona dolara.

“Ako se ovaj trend nastavi, približićemo se prvi put cifri između 250 i 300 miliona dolara. To je još malo i zato su ovi sajmovi važni. Ovo je prilika da približimo naše proizvode velikom, ali zahtevnom kineskom tržištu”, rekao je Ljajić.

On je dodao da učešće na sličnim sajmovima približava Srbiju korak više ostvarenju cilja – konstantno povećanje robne razmene i smanjenje trgovinskog deficita, jer Srbija mnogo više uvozi iz Kine nego što u nju izvozi.

Kako je rekao, Srbija ima kvalitetne proizvode koje može da ponudi kineskom tržištu.

Prema njegovim rečima, zbog osnovnog problema, kontinuiteta u isporukama robe, potrebno je da se obezbede velike količine, i zato se mora ići na specifične vrste kvalitetnih proizvoda, koji nemaju konkurenciju na globalnom tržištu ili je ta konkurencija manja.

“Ovde smo videli neke od tih proizvoda koji imaju prilike da se prodaju na ovom tržištu i siguran sam da ćemo iz godine u godinu povećavati i asortiman robe koje prodajemo, ali i njihovu količinu, pa i kontinuitet”, rekao je Ljajić.

Kao primer, naveo je proizvode od tartufa, koji, kako kaže, verovatno nemaju “prođu” u Srbiji, ali domaća lokalna kompanija koja se time bavi postaje i regionalni brend.

“Moramo konačno da budemo prepoznatljivi po nekom od proizvoda. Česi su vodilu kampanju i postali su poznati po pivu koje ovde izvoze. Italijani po vinu. Ovde je veliki broj naših vinarija i možda je to velika šasnsa, jer je u poslednjih godinu dana izvoz vina postigao veće cifre nego ranije”, dodao je on.

Naveo je i da Srbija u Kinu izvozi bukovo drvo, koji je drugi izvozni proizvod, ali da bi bili profitabilnije da izvozimo gotov proizvod u odnosu na sirovinu.

“Zato moramo da se koncentrišemo na nekoliko proizvoda i da rebrendiramo proizvode koje izvozimo, da konačno budemo prepoznatljivi po nekom od njih, koji će onda otvoriti vrata i za sve druge robe”, rekao je Ljajić.

Procene su da će oko pola miliona kupaca iz svih delova sveta posetiti Sajam, što predstavlja veliku šansu za srpske privrednike.

Kinezi piju srpska vina, najviše vole crvena, upoznaju i bela

Zainteresovanost kineskog tržišta za srpske proizvode raste, a među onima koji su našli kupce i na dalekom istoku su i srpska vina.

ana, brnabic,, kina, expo, 1

Zato se, među kompanijama iz prehrambene industrije predstavlja i nekoliko vinarija.

Mirjana Đurić iz Fruškogorskih vinograda kaže za Tanjug da ta kompanija izvozi na kinesko tržište već tri godine.

U početku je, priča, Kinezima bila jako važna cena vina koje se izvozi, pa su izvozili komercijalne linije, dok sada kupci više znaju o vinu, pa se na njihovo tržište plasiraju i premijum linije.

“Cena im je manje važna, važan je kvalitet”, rekla je Đurić.

Ta kompanija izvozi u tri kineske provincije, pet do šest kontejnera godište, a rade na tome da dodatno povećaju izvoz, jer im je, kaže, kinesko tržište veoma važno.

“Kinezi više vole da piju i više poznaju crvena vina, u poslednjih par godina počinju da upoznaju i piju bela i roze vina”, dodala je Đurić.

Pred kupcima iz Kine i celog sveta predstavljeni su i mlečni proizvodi iz Srbije.

U Mlekari Šabac kažu da im je cilj da približe proizvode, kvalitet i dugu tradiciju, što, dodaju, već znaju potrošači u Srbiji i regionu, ali i u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Nemačkoj…

Navike u ishrani Kineza se menjaju, počinju da jedu sir i to je naša šansa, uvereni su u šabačkoj mlekari.

Brnabić u Baošanu obišla luku, najveću u Aziji za kruzere

Premijerka je posetila luku u Baošanu, najveće pristanište za kruzere u Aziji.

Dužina pristaništa je 1.600 metara i može da primi četiri kruzera istovremeno.

U vreme premijerkinog obilaska, u pristaništu je bio usidren “Spectrum of the seas”, kruzer koji prima 5.500 putnika, a sa posadom od oko 1.600 ljudi, ukupan kapacitet veći je od 7.000 osoba.

Izgradnja luke počela je 2008, a u rad je puštena 2011. godine.

Kako su domaćini preneli gostima iz Srbije, luka beleži rast u poslovanju iz godine u godinu, sve više kruzera godišnje pristane u Baošan, a i broj turista je sve veći.

Ono što je u luci specifično je to što poseduje sistem zahvaljujući kojem kruzer kada se usidri, ne koristi više svoje gorivo, već se strujom snabdeva sa obale, iz velikog trafoa u luci, čime se štiti životna sredina.

Kada se kroči u luku, ona izgleda kao aerodromska zgrada – veliki prostor, na nekoliko spratova, sa terminalima, “duty free” šopom, ali za razliku od aerodroma, u ovu luku u Baošanu pristaju samo turisti, odnosno u njoj nema teretnih brodova.

“Naš moto je da svi turisti budu srećni kada dođu kod nas”, kažu u Baošanu.

Tokom posete, domaćini su premijerki na poklon dali maketu kruzera “Spectrum of the seas”, kao suvenir.

“Spectrum of the seas” dug je oko 350 metara, a broji 2.137 kabina…

Antić: Zapaženo učešće Srbije na EXPO Sajmu u Kini

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je kao veoma uspešnu posetu delegacije Srbije, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić, Kini, jer je naša zemlja imala veoma zapaženo učešće na Međunarodnom sajmu izviza EXPO u Šangaju.

“Ova poseta daje snažnu potvrdu da su odnosi Srbije i Kine na istorijski najvišem nivou, da je reč o partnerskim odnosima dve prijateljske države, koji su bazirani na međusobnom razumevanju i dugogodišnjoj saradnji, ali, pre svega, u poslednjem periodu i izuzetno snažni na talasu prijateljskog odnosa između predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića”, rekao je Antić.

Kako je naveo, delegacija Srbije je na svakom koraku osećala to prijateljstvo i koliko je dobrodošla i u političkom i u ekonomskom smislu.

On je istakao da je bila velika čast za Srbiju što je na značajnom međunarodnom format, premijerka Brnabić govorila na otvaranju EXPO Sajmu, u društvu predsednika Kine, Francuske, premijera Grčke, i da su na taj način kineski prijatelji pokazali koliko su za njih značajni odnosi sa Srbijom.

Antić je dodao da je održan veliki broj političkih bilateralnih susreta, od kojih je najvažniji razgovor premijerke Brnabić i predsednika Sija, koji je rekao da će lično učiniti da odnosi dve zemlje budu još snažniji i da će prihvatiti poziv Vučića i doći u posetu Srbiji tokom 2020. godine.

Takođe, podsetio je na susrete sa predstavnicima važnih kineskih kompanija, koji će voditi jačanju postojećih ili otvaranju novih perspektiva za saradnju.

Dodao je da kompanija “Hikvision”, u Hangdžouu, koju je srpska delegacija juče posetila, sarađuje sa kineskom kompanijom Ziđin koja je prisutna u Srbiji.

“Ljude iz “Zinđina” ćemo zamoliti da razgovaramo sa “Hikvision” da razmotre da svoj RND centar otvore u Srbiji”, rekao je Antić.

Dodao je da se razgovaralo i sa predstavnicima kompanije TBEA, koja je već pokazala interesovanme da se uključi u razvoj projekta termoelekteane toplane u Kragujevcu.

“Obavili smo ovde ozbiljne razgovore i nastavićemo te razgovore, koji će biti deo donošenja naših investicionih odluka”, rekao je Antić.