Kosovski Srbi neće u Vladu koja ne poštuje volju srpskog naroda

Đurić je, na konferenciji za novinare, rekao da kosovski Srbi ne prihvataju da Aljbin Kurti ili bilo ko drugi određuje njihove predstavnike u budućoj vladi, osim ako ne dokaže i pokaže da je spreman za zaokret od 180 stepeni od onog što se dešavalo u prethodnom periodu.

tan2019, 11, 7, 141750678, 1

Srbi na Kosovu ne prihvataju status građana drugog reda. U slučaju novih pritisaka na srpske institucije, srpski predstavnici biće spremni da napuste sve privremene institucije i na solidaran način primeniće sve mere nenasilnog otpora, preneo je on zaključke.

Prema rečima Đurića, posebno je opasna najava uspostave tobožnjeg reciprociteta, o kojoj govori Kurti, jer se tu krije zabrana gora od taksi na robu iz Srbije, koja bi se odnosila i na dokumente i odvijanje saobraćaja, kao i druga ograničenja.

Zahtevamo momentalno ukidanje taksi, koje su anticivilizacijske i protivpravne. One su štetne za sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnost, preneo je Đurić jedan od zaključaka sa sastanka.

Zaključak je i da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza za kosovske vlasti, i za Kurtija i druge koji misle da formiraju vladu, pa će svoje eventualno učešće u prištinskim institucijama SL zasnivati na poštovanju međunarodnih sporazuma.

Ako Kurti zaista hoće da formira Vladu, moraće da ispoštuje ustav i zakone koji važe, da Srba mora biti sedam odsto zaposlenih u svim institucijama, tako da će morati da otvore stotine, pa i hiljade novih radnih mesta, ukazao je Đurić.

Kao jedan od zaključaka on je naveo i to da će sve institucije srpskog naroda na Kosovu nastaviti da ubrzano sprovode plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade za podršku srpskom narodu na Kosovu, a trenutno se sprovodi 349 projekata.

Vezu između srpskih predstavnika i Beograda niko neće prekinuti. Srpski predstavnici će sve odluke donositi u konsultaciji sa Vučićem i Vladom Srbije, naglasio je Đurić.

On je najavio i “pročišćavanje u sopstvenim redovima”, kao i da će u narednom periodu biti smena u različitim institucijama i privremenim organima države Srbije na Kosovu.

Upitan da prokomentariše izjavu Kurtija da Srbi nisu za formiranje ZSO i da nisu reagovali kada je formiranje proglašeno neustavnim, Đurić je kazao da to nije tačno, da se Srpska lista obraćala ustavnom sudu i da je na hiljade Srba na mitingu u Kosovskoj Mitrovici pre godinu dana protestvovalo zato što se ZSO ne formira.

“Nećemo dopustiti da nijedna laž poput ove prođe bez odgovora”, kazao je Đurić.

Podsetio je i na činjenicu da su predstavnici Srba u jednom trenutku hteli i samostalno da krenu u formiranje ZSO, ali se odustalo od toga kada je procenjeno da bi moglo biti eventualnih problema.

Upitan kako će celokupna situacija uticati na dijalog i da li će biti nastavljen uskoro, Đurić je kazao da ne bi spekulisao o nastavku dijaloga, kao i da srpska pozicija po tom pitanju ostaje ista.