Izetbegović: Entitet ne može da naredi vojnu neutralnost

Delegacija najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, Dragana Čovića, razgovaraće o formiranju vlasti na nivou države i entiteta, više od godinu dana nakon izbora.

Izetbegović je uoči sastanka novinarima rekao da je upoznao stranačke kolege iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Mostara o bitnim pitanjima kada je reč o neformiranju vlasti u BiH, ističući da je, kada je reč o Savetu ministara BiH, krajnje vreme da se počne poštovati Ustav BiH, zakoni i usvojene strategije koji se odnose na NATO.

izetbegovic

To, kako je rekao, podrazumeva primenu sporazuma koji je ranije potpisao s predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

“Ne možemo dopust da entitet državi naredi vojnu neutralnost”, poručio je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da SNSD ima svoje zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH i da mogu posredstvom njih tražiti povlačenje određenih odluka ili izmene zakona, ali da entitet, kako kaže, neće određivati državi vojnu neutralnost.

Što se tiče izbora u Mostaru, predsednik SDA rekao je da je odluka Kongresa SDA da se to pitanje i generalno status Mostara mora rešiti kroz federalni zakon.

Ponovio je raniji stav da u rešavanju pitanja izbora članova Predsedništva BiH treba ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH, ali i Evropskog suda za ljuska prava.