Đorđević: Svi građani u Srbiji su jednaki

Takođe, istakao je značaj regionalne konferencije “Dekada inkluzije Roma” koja je održana u Beogradu, 21. juna 2019. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva i ambasade Republike Slovačke, a uz partnerstvo Saveta za regionalnu saradnju i brojnih drugih organizacija.

djordjevic,, romi

“Na ovoj konferenciji razmatrani su aktuelni regionalni i nacionalni institucionalni, normativni i društveni okviri za sprovođenje javnih politika socijalne inkluzije Roma i Romkinja. Cilj ovog događaja bila je razmena iskustava i primera dobre prakse, kao i usaglašavanje načelnih smernica za delovanje u narednom periodu, što mislim da smo i postigli”, rekao je Đorđević i dodao da su od zemalja učesnica, osim Republike Srbije, bili prisutni i predstavnici Republike Severne Makedonije, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike. 

Ministar je informisao sagovornike da je zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta u fokusu rada ovog Ministarstva i podvukao da se kroz projekat “Inicijativa za inkluziju”, u kojem je Ministarstvo jedan od partnera, podstiče zapošljavanje prevashodno Roma.

“U Republici Srbiji su svi građani jednaki i moraju da imaju ista prava, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost i time ćemo se voditi u budućnosti. Želimo da imamo društvo u kom će različitost biti opšteprihvaćena pojava koja neće nikoga diskriminisati, već pružiti jednake šanse za sve”, istakao je Đorđević.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Republike Srbije Dalibor Nakić prihvatio je ideju ministra Đorđevića da se sastanci sa predstavnicima Roma organizuju jednom mesečno.

“Ministar Đorđević je prvi ministar koji nas je pozvao na jedan ovakav sastanak, na čemu smo mu veoma zahvalni. Ovo je jedinstvena prilika da otvoreno razgovaramo o svim velikim izazovima sa kojima smo suočeni. Želim da istaknem da je ministar oduvek imao sluha za nas i verujem da će redovni sastanci na mesečnom nivou doprineti daleko bržem i boljem rešavanju mnogih aktuelnih problema”, rekao je Nakić.

Na kraju današnjeg susreta, postignut je dogovor da naredni sastanak bude održan sledećeg meseca, kao i da je neophodno pozvati relevantne predstavnike Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravstva i državne uprave sa ciljem sveobuhvatnog unapređenja inkluzije Roma.