Španija: Tužioci će se žaliti na odluku suda koja je izazvala protest

Ova presuda dovela je do višednevnih protesta, jer je oživela sećanje na takozvani slučaj “Vučjeg čopora” koji je prošle godine doveo do masovnih demonstracija širom Španije, a povodom šovinizma i seksualnog zlostavljanja, javlja Rojters.

Prošlog četvrtka, Visoki sud u Barseloni osudio je petoricu muškaraca na 10-12 godina zatvora. Odlučeno je da napad koji se dogodio 2016. godine nije silovanje, jer žrtva, koja je bila pijana i nesvesna, nije mogla, kako su protumačili, ni da pristane ni da se suprotstavi seksualnim odnosima.

barselona, protest

Tužilaštvo u Barseloni navelo je u žalbi da zahteva da muškarci budu optuženi za silovanje, za koje su zatvorske kazne od 15 do 20 godina.

Aktivisti za ženska prava su prošlonedeljnu presudu nazvali sramotnom i zahtevali od vlade da reformiše krivični zakonik kako bi se omogućila šira definicija silovanja i strože kazne.

Španski zakon trenutno ne priznaje silovanje ukoliko se ne upotrebi fizičko nasilje ili zastrašivanje.

Socijalistička vlada uoči nacionalnih izbora u nedelju odredila je komisiju za proveru relevantnih delova krivičnog zakona.

Mnoge evropske zemlje revidirale su zakone o seksualnom nasilju da bi prepoznale važnost izričite saglasnosti i uzele u obzir nefizičke oblike prisile i zloupotrebe moći.

U slucaju “Vučji čopor” niži sud je 2016. presudio da je pet muškaraca koji su tinejdžerku silovali na festivalu Ensijero krivo za seksualno zlostavljanje.

Nakon masovnih protesta i žalbe, španski Vrhovni sud presudio je u junu ove godine da su muškarci krivi za silovanje i povećao im kazne na 15 godina sa devet.