Premiranje mleka po kvalitetu u drugoj polovini 2020.

Za kvalitet mleka koje proizvodi Ištvan Kočmar iz Subotice više neće biti referentna laboratorija mlekare, već nacionalna laboratorija. Kočmar pozdravlja najavu ministra da će se i premija za mleko od sada isplaćivati na osnovu kvaliteta, što je dodatni podsticaj za sve farmere da postignu što veći kvalitet.

branislav, nedimovic

“Jedva čekamo da krene to redovno jer tu sad uzimaju svako i svašta, uzorke plaćamo, a to svako sebi, što kažu, svako sebi namesti rezultate. A, sad, ako će to biti tako – bravo”, kaže Kočmar.

Kako je najavio ministar Nedimović, mleko će se premirati po kvalitetu koji će utvrđivati nacionalna referentna laboratorija od trećeg kvartala naredne godine, a da bi se to ostvarilo potrebno je da se izmeni zakon o podsticajima, umesto dosadašnjeg premiranja u iznosu od sedam dinara po litru, bez obzira na kvalitet.

“Dva puta mesečno ljudi iz nacionalne referentne laboratorije, posebnim vozilima, s posebnom opremom, uzorkovaće na licu mesta, uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača, stočara, mleko, i ta analiza pod bar-kodom će se raditi njeno testiranje u Batajnici i na bazi toga će država isplaćivati premije”, najavio je Nedimović.

Država će, po njegovoj oceni, od ovoga imati veliku korist jer se na osnovu premije po kvalitetu očekuje dalji razvoj mlečnog govedarstva u Srbiji.