“Posebni prijatelji” Pčelice – najbolja dečja edicija

Edicija “Posebni prijatelji”, sastavljena iz četiri problemske slikovnice “Sanjin svet”, “Porodica vilenjaka”, “Mali šahista” i “Neobičn duet”, dobitnik je nagrade Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije za najbolju dečju ediciju u 2019. godini.

deca citanje knjiga jpg

Nagrada je dodeljena tokom 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i drugo je priznanje koje je tokom te manifestacije pripalo čačanskom izdavaču – roman “Poziv” Nikolete Novak proglašen je dečjom knjigom godine.

Četiri slikovnice edicije “Posebni prijatelji” posvećene su temi invaliditeta kod dece, konkretno autizmu, paralizi, nagluvosti i slabovidosti. Osmišljene su da pomognu deci da razumeju i prihvate drugove koji imaju određene teškoće u razvoju.

Slikovnice predstavljaju smeo i entuzijastički poduhvat Pčelice da prvi put na našem tržištu govori na osetljivu temu dece sa invaliditetom, i to u formi slikovnica.

Svaka knjiga obrađuje jednu temu sa aspekta inkluzivnog obrazovanja i njihov značaj ogleda se u razvijanju empatije i tolerancije prema deci koja su samo naizgled drugačija od svojih vršnjaka.

Narator svake od ovih slikovnica je životinja, koja se uz stručni nadzor može koristiti u terapeutske svrhe ili jednostavno može imati pozitivno dejstvo na stanje deteta sa invaliditetom.

Životinje imaju pozitivan uticaj na odrastanje dece, njihov emocionalni, psihički i socijalni razvoj, pa ne čudi što se u modernoj psihologiji i medicini životinje sve više koriste i u terapeutske svrhe.

Stručnu podršku tom Pčeličinom projektu pružili su psiholozi, pedagozi, defektolozi, kao i lekari iz različitih oblasti medicine u ulozi recenzenata.

Edicijom slikovnica Posebni prijatelji, Pčelica započela važan pionirski posao i u svom domenu pruža doprinos razvoju tolerancije, razumevanju i empatiji među decom u vremenu kada ta osećanja nažalost ne pokazuju ni mnogi odrasli.