Obnavlja se poslednja carska palata Nikolaja II

SANKT PETERBURG –

Aleksandrova palata, poslednji dom ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice pre nego su streljani ponovo će biti otvorena za javnost sledećeg leta, nakon obnove vredne više miliona dolara, objavile su ruske vlasti.

Ova palata je među najboljim radovima talijanskog arhitekta Đakoma Kvarengia, izgrađena je krajem 18. veka za cara Aleksandra I, a 1905. postala je stalna rezidencija poslednjeg ruskog cara. Smeštena je na rubu bivše carske prestonice Sankt Peterburga, a obnova je počela 2012.

kazanski sabor sankt peterburg rtv (tatjana jovic) jpg

Za javnost je potpuno zatvorena posle tri godine. Prve prostorije koje će opet biti otvorene za javnost su sobe cara i carice i carsko kupatilo dizajnirano u mavarskom stilu.

Aleksandrova palata posebno je mesto, kaže Olga Taratjanova, direktorka muzeja u Carskom selu i objaššnjava da je izgrađena isključivo za privatni život carske porodice.

Za razliku od drugih palata, u Carskom selu gde su bili letnjikovci Romanovih, Aleksandrovu palatu nisu uništili nacistički vojnici tokom Drugog svetskog rata.

Služila im je kao vojno zapovedništvo i zatvor.Iz ove su palate car Nikolaj i njegova porodica proterani u Tobolsk u Sibiru u avgustu 1917. godine.

Kasnije su svi odvedeni u Jaketerinburg gde su ih pogubili boljševici.